Το ΚΚΕ τιμά τους φονευθέντες στο Μεζούρλο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής την Κυριακή 13 Νοέμβρη στο Μεζούρλο, στις 11 π.μ. τόπο μαρτυρίου για πάνω από 450 κομμουνιστές  και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές την περίοδο 1946 – 1949.

Τιμά  τους εκατοντάδες μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας,   της Εαμικής Αντίστασης  και πολλούς  ακόμα  πατριώτες, που απλόχερα θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους στο βωμό του αγώνα για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωση της Ν.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

«Στο λόφο του Μεζούρλου εκτελέστηκαν την περίοδο 1946 -1949  εκατοντάδες  κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές  από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς, που σε συνεργασία με τον αγγλικό και μετά αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, χρησιμοποίησε  κάθε  απάνθρωπο μέσο για να εμποδίσουν το δίκαιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, λαϊκή δημοκρατία.

Διώξεις, βασανιστήρια, εξορίες, μαζικές θανατικές ποινές και εκτελέσεις ήταν το «παράσημο» που το καθεστώς της τότε αστικής τάξης έδωσε στους αγωνιστές, για να τους επιβραβεύσει για την αντίσταση στον ξένο κατακτητή, αρχικά το Γερμανό, μετέπειτα Αγγλο και Αμερικάνο.

Τα ποτάμια αίματος που τότε χύθηκαν απ’ τους κομμουνιστές και αγωνιστές, οι κακουχίες και τα βάσανα που ήταν η δεδομένη καθημερινότητά τους, επιβεβαιώνουν για μας τους κατοπινούς ότι η θυσία τους αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτέλειας, μεγαλείου ψυχής, που εμπνέει τις κατοπινές γενιές. Όπως χαμένη δεν πάει καμία θυσία, στην ιστορία της ταξικής πάλης.

Το περιεχόμενο του αγώνα τους για λαϊκή κυριαρχία, για σοσιαλισμό, σηματοδοτεί και σήμερα, ανοίγει το δρόμο στο φως, κόντρα στα σκοτάδια των μονοδρόμων που και σήμερα – κατ’ αναλογία – πλασάρονται.

Σήμερα, σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα εκβιάζει με το «μονόδρομο» της έκτης δόσης,  φτιάχνει τη λεγόμενη κυβέρνηση «ανοιχτής συνεργασίας» ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και άλλων πρόθυμων του συστήματος, με στόχο  να οδηγήσει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στο ακόμα μεγαλύτερο σφαγείο της δανειακής σύμβασης και των μνημόνιων χρεοκοπίας.  Η εχθρική για το λαό συμμαχία των αστικών κομμάτων φανερώνει και τις δυσκολίες τους, το φόβο τους απέναντι στο λαό, την οργάνωση και χειραφέτησή του.

Οι εξελίξεις αναδείχνουν ακόμα πιο έντονα τη σύγκρουση των δύο δρόμων ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την πρόταση του ΚΚΕ στο λαό: Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει ολόκληρο το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό – λαϊκό έλεγχο θα βάλει τον παραγόμενο πλούτο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, στην υπηρεσία αυτών που τον παράγουν και τον κλέβουν οι κεφαλαιοκράτες.

Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στη μαύρη κυβέρνηση του κεφαλαίου με αρχιμαέστρο την Ε.Ε. Να δυναμώσει το εργατικό κίνημα, τη συμμαχία του με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες για να υπάρξει φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση, παλεύοντας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ