Πυροτέχνημα η ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας

Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι εξαναγκάστηκε χθες στην ιρλανδική Βουλή να παραδεχθεί ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση τόνισε πως στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημοσίων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών παροχών…

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η εικόνα του πειθήνιου παιδιού που βάζει σε τάξη τα οικονομικά του, την οποία επικαλούνταν οι Βρυξέλλες κάθε φορά που συνέκριναν τις χώρες οι οποίες συγκατοικούν στον μηχανισμό στήριξης, φαίνεται να καταρρέει.

Οργή για τη δημοσίευση των δημοσιονομικών στοιχείων

Αναλυτές εκτιμούν πως η ανάγκη λήψης νέων μέτρων καταδεικνύει ότι η περίφημη ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν πυροτέχνημα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου, μετά την ανάκαμψή του τον Σεπτέμβριο. Αιτία η επιδεινούμενη κρίση στην ευρωζώνη, όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακευτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στα οποία εξειδικεύεται η Ιρλανδία.

Θεωρείται βέβαιο, επίσης, πως η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει φυγή των καταναλωτών στην Β. Ιρλανδία. Εξάλλου, επιπλέον μέτρα θα οδηγήσουν σε νέο κύμα αστέγων μιας και η επίταξη κατοικιών έχει γίνει εθνικό σπορ.

Ο τρόπος δε που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία, από το Βερολίνο δίχως να έχει προηγουμένως ενημερωθεί το κοινοβούλιο προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις σε τύπο και αντιπολίτευση. “Η Γερμανία είναι ο νέος αφέντης” είναι ο τίτλος της IrishMirror, ο ηγέτης του Φιάνα Φόιλ της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η Ευρώπη σέρνεται πλέον από τη Γερμανία.

O Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν, κατήγγειλε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Πηγή: skai.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ