Τι λένε τα τακούνια για την οικονομία; Ίσως πολλά…

Στη δεκαετία του 1920, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, τα χαμηλοτάκουνα παπούτσια έδωσαν τη θέση τους στις ψηλοτάκουνες γόβες και πλατφόρμες. Στην πετρελαϊκή κρίση του 1970, οι πλατφόρμες επέστρεψαν στη μόδα, ενώ παραμερίστηκαν τα χαμηλοτάκουνα πέδιλα από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στη δεκαετία του 1990, τα χαμηλά, παχιά τακούνια της “grunge” περιόδου  αντικαταστάθηκαν από τις “Sex and the City” εμπνευσμένες γόβες στιλέτο…

“Συνήθως, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, τα τακούνια ψηλώνουν και παραμένουν ψηλά –καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε μια πιο φανταχτερή μόδα ως μέσο φαντασίας και απόδρασης», λέει ο Trevor Davis, ένας εμπειρογνώμονας των καταναλωτικών προϊόντων της Global Business Services.

Η IBM χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό για να ταξινομήσει τα κοινωνικά μηνύματα σχετικά με τις τάσεις στα υποδήματα, προβλέπει ότι το ύψος των τακουνιών στα γυναικεία παπούτσια, ετοιμάζεται να …προσγειωθεί και πάλι.

Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα μοιάζει να είναι λίγο διαφορετικά: ίσως η αλλαγή να σηματοδοτεί μια αλλαγή στις προοπτικές της οικονομίας, ή ίσως πάλι, να είναι ένα σημάδι παραίτησης. “Ίσως η διάθεση που εξελίσσεται μεταξύ των καταναλωτών εξαιτίας της μακροχρόνιας λιτότητας, τους κάνει να θέλουν να μειώσουν την επίδειξη στην καθημερινότητά τους», λέει ο Davis.

Σύμφωνα με την IBM, η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι οι κατασκευαστές και οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν έχουν αυτοί τον αποκλειστικό έλεγχο των τάσεων στη μόδα. Οι καταναλωτές έχουν επίσης λόγο.

Πηγή:USA TODAY

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ