Ο τρόπος ζωής είναι γνωστό ότι επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας, αλλά τώρα μια ανθρωπολόγος από τη Βρετανία λέει ότι θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και το σχήμα του σαγονιού μας. Η Δρ Noreen von Cramon-Taubadel του Πανεπιστημίου του Kent έκανε λεπτομερείς μετρήσεις κρανίων που βρίσκονται σε μουσειακές συλλογές και έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν…
“Βρήκε ότι οι άνθρωποι από κοινωνίες κυνηγών είχαν στενό, μακρύ γνάθο, ενώ οι άνθρωποι που ζούσαν γεωργική ζωή έτειναν να έχουν κοντά, ευρεία σαγόνια. Το μοτίβο ήταν το ίδιο, ανεξάρτητα από ποιο μέρος του κόσμου προέρχονταν οι άνθρωποι αυτοί», λέει η Cramon-Taubadel.
Σχέση με το σήμερα
Όλα αυτά μπορεί να σχετίζονται και με εμάς. Ενώ το οστό του σαγονιού μπορεί να μεταβάλλεται ως προς το σχήμα του αρκετά εύκολα, τα δόντια είναι πολύ λιγότερο ευμετάβλητα. Η Cramon-Taubadel διερωτάται αν η έλλειψη μάσησης, λόγω της μαλακής σύγχρονης διατροφής μας, οδηγεί σε μικρότερο σαγόνι, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στόμα υπερπλήρες δοντιών.
Ο καθηγητής Peter Brown του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας προσθέτει ότι οι επισκέψεις σε ορθοδοντικούς για την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα δόντια έχουν γίνει ο κανόνας στην κοινωνία μας, αλλά τονίζει ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν λέμε στα παιδιά μας να μασούν περισσότερο την τροφή τους.
Περισσότερα:CBCNEWS