Διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ στη… ΔΕΗ

Αρνείται να πληρώσει το χαράτσι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα κεντρικά της ΔΕΗ. Κατά συνέπεια, η εταιρεία θα αναγκαστεί να κόψει το ρεύμα στα γραφεία της. Σύμφωνα με πληροφορίες,  το μέλος της “Σπίθας” και ιδιοκτήτης του ακινήτου, όπου στεγάζονται τα κεντρικά της ΔΕΗ είναι αποφασισμένος, να μην πληρώσει το “χαράτσι”, εάν και εφόσον κοπεί το ρεύμα έστω και σε έναν καταναλωτή.

Προφανώς, σε αυτήν την περίπτωση,  η εταιρεία θα είναι αναγκασμένη να εκδώσει εντολή διακοπής ρεύματος και για το κτίριο, όπου στεγάζονται τα κεντρικά της.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών πάντως, η διακοπή έχει πάρει ολιγοήμερη παράταση έως ότου διευκρινιστούν τα κριτήρια εξαίρεσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στο ενδιάμεσο ωστόσο, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν την α’ δόση, ανεξάρτητα από το εάν έχει υπολογιστεί λανθασμένα και να αξιώσουν εκ των υστέρων, την διόρθωση των όποιων λαθών.

Από την άλλη μεριά, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ καταβάλλουν προσπάθειες ακύρωσης του νόμου, που χαρακτηρίζουν “κατάπτυστο”, ενώ και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ δήλωσε χθες, πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε καταναλωτή, που έχει πληρώσει για να το έχει.

Με άλλα λόγια, το πλαίσιο γύρω από το οποίο αποφασίστηκε η επιβολή του – καθ΄ ομολογία Συνταγματολόγων – αντισυνταγματικού νέου τέλους επί των ακινήτων, στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια και μένει να δούμε, εάν όντως εφαρμοστεί στην πράξη.

Χαράτσι σε στάβλους και πτηνοτροφεία

Ο νόμος μπορεί να εξαιρεί από το νέο τέλος ακινήτων τα κτίσματα γεωργικής και πτηνοτροφικής χρήσης, ωστόσο καλούνται να το πληρώσουν και ιδιοκτήτες στάβλων.

Ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστ. Ροντούλης, δήλωσε πως δεκάδες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, παραλαμβάνουν λογαριασμούς με ενσωματωμένο τέλος για αγροτικά κτίσματα, αν και ο νόμος τα εξαιρεί.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις παραγωγού που καλείται να πληρώσει για το πτηνοτροφείο του 26.558 ευρώ, αλλά και ιδιοκτήτη κτίσματος δηλωμένου ως γεωργικής αποθήκης για σιτηρά, που καλείται να πληρώσει τέλος 3.240 ευρώ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Η απάντηση που πήραν οι εν λόγω αγρότες από τη ΔΕΗ, όταν ανέφεραν το “λάθος”, ήταν σύμφωνα με τον κ. Ροντούλη ίδια με εκείνη που πήραν και δεκάδες άλλοι, στους οποίους εστάλη το νέο τέλος, μετά από λανθασμένο υπολογισμό, δηλαδή “πληρώστε τώρα και διορθώνεται το λάθος αργότερα”.

Ίσως όμως δεν πρέπει να προξενεί τόσο μεγάλη εντύπωση η επιβολή του νέου τέλους και σε στάβλους, αν αναλογιστεί κανείς, ότι επιβλήθηκε σε σεισμοπαθείς του νομού Γρεβενών, που μένουν σε κοντέινερ τα τελευταία 16 χρόνια, μετά τη σεισμική δόνηση των 6,6 ρίχτερ που ισοπέδωσε τα σπίτια τους, το Μάιο του 1995.

Πηγή: news247.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com