Πολλαπλά επικίνδυνη και στο θέμα του νερού η δημοτική αρχή του Τυρνάβου

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Από την ημέρα ψήφισης του νέου τιμολογίου της ΔΕΥΑ Τυρνάβου από το δημοτικό συμβούλιο, είχαμε προειδοποιήσει, επισημαίνοντας ότι αυτές οι αυξήσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τους κατοίκους του νέου δήμου επειδή και υπέρογκες έως εξωπραγματικές ήταν, και «ελαφρά τη καρδία», χωρίς μελέτη αποφασίστηκαν από τη διοίκηση της επιχείρησης… κατόπιν εισηγήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων, που ακόμη και σήμερα δεν παρουσίασαν μια συνολική μελέτη που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός τέτοιου εξοντωτικού τιμολογίου για τις τσέπες των καταναλωτών.

Μάλιστα είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοια τιμολόγια δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν από τους κατοίκους αφού οι αυξήσεις για τους κατοίκους του πρώην δήμου Αμπελώνα ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις και το 500%.

Τότε, η δημοτική αρχή επιχείρησε με επικοινωνιακά τεχνάσματα να χωρίσει τους κατοίκους του δήμου στους καλούς Tυρναβίτες που πλήρωναν χρόνια το αυξημένο τιμολόγιο, και τους κακούς Aμπελωνίτες που αρνούνται να συμμορφωθούν στις ανάγκες του νέου δήμου και τις επιταγές της ίσης αντιμετώπισης.

Φυσικά τότε ο δήμαρχος σκοπίμως απέκρυψε ότι η απόφαση της ΔΕΥΑΤ που υιοθετήθηκε από το δ.σ. Τυρνάβου περιελάμβανε αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής και για τον Τύρναβο, με αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 50%.

Ηλπιζαν τότε ότι η πολιτική του διχασμού των κατοίκων σε δύο στρατόπεδα θα αποδώσει καρπούς και θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική στο νερό.

Όμως τα σχέδιά τους αποκαλύφθηκαν με τα νέα τιμολόγια του Οκτωβρίου που ήταν φωτιά σε όλο το δήμο και τα οποία άνοιξαν «τον ασκό του Αιόλου» των αντιδράσεων που κλιμακώνονται καθημερινά.

Αποτέλεσμα είναι η συγκέντρωση 4.000 υπογραφών μέχρι σήμερα, και εκατοντάδων απλήρωτων λογαριασμών αγανακτισμένων δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν ένα ακόμη δυσβάσταχτο χαράτσι.

Φυσικά η δημοτική αρχή απαντά με ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ κάνοντας λόγο για μεγάλα έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Αμπελώνα και του Αργυροπουλίου αφού ισχυρίζεται ότι θα ολοκληρώσει σύντομα τα δίκτυα αποχέτευσης στις δύο αυτές περιοχές.

Μάλιστα ο δήμαρχος κομπορρημονεί ότι η δημοτική αρχή που ηγείται ασχολείται με μεγάλα έργα, αποκρύπτοντας ότι το έργο του Αργυροπουλίου το βρήκε έτοιμο προς έκδοση των τευχών δημοπράτησης από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Τυρνάβου, το δε έργο του Αμπελώνα με κατατεθειμένη πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Αμπελώνα.

Αποκρύπτει επίσης ότι για να προχωρήσει στην έκδοση άδειας δημοπράτησης στο έργο του Αμπελώνα, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει το δάνειο που αφορά την ίδια συμμετοχή και το οποίο ακόμη κανείς δεν γνωρίζει από πού και πώς θα το πάρει.

Εδώ όμως υπάρχει ένα ακόμη παράδοξο που κάνει τον κ. Μαλάκο να φαντάζει ως σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα, αφού μιλά για ποιότητα ζωής μέσω της αποχέτευσης, και ξεχνά ότι το μισό δίκτυο ύδρευσης σε Τύρναβο και Αμπελώνα είναι παλιό και με σωλήνες αμιάντου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

Εμείς κ. Μαλάκο, δεν έχουμε ψωμί (δίκτυο ύδρευσης σύγχρονο) και εσείς μας προτείνεται παντεσπάνι (δίκτυο αποχέτευσης) και μάλιστα ακριβοπληρωμένο από όλους μας.

Με όλα αυτά η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Μαλάκου αποδεικνύει πόσο πολλαπλά επικίνδυνη είναι και στο θέμα του νερού και αυτό γιατί:

Από τη μία προκαλεί αναστάτωση και οργή στους κατοίκους του δήμου που καλούνται να πληρώσουν εν μέσω κρίσης υπέρογκους λογαριασμούς για ένα αγαθό της φύσης, από την άλλη βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης λόγω της αδυναμίας των κατοίκων να πληρώσουν τους λογαριασμούς, και επίσης απειλεί και το περιβάλλον αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιπόλαιη αυτή απόφαση για την αύξηση του νερού οδηγεί πολλούς κατοίκους σε όλο το δήμο να αναζητούν λύση μέσω της ανόρυξης γεωτρήσεων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Με δεδομένα όλα αυτά και επειδή ο κόμπος της αγανάκτησης έφτασε στο χτένι, καλά θα κάνει η δημοτική αρχή σήμερα κιόλας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να λάβει υπόψη της, το εκφρασμένο και με υπογραφές αίτημα 4.000 και πλέον δημοτών για αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής και για φτηνό νερό σε όλο το δήμο από το 2011.

Η αλλαγή της απόφασής του δ.σ. είναι μονόδρομος για τη δημοτική αρχή που όσο καθυστερεί να το καταλάβει τόσο θα μπαίνει πιο βαθιά σε τέλμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ