Διευκρινιστική εγκύκλιος για το ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων

Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει ζητήματα που αφορούν το ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ψήφιση του νόμου που αυξάνει τις ώρες εργασίας τους σε 40 εβδομαδιαίως εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι δεν υπάρχουν αλλαγές για όσους εργάζονται με ειδικό ωράριο, ενώ οι διευκρινίσεις αφορούν τα εξής:

Ωράριο εργασίας προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου εργάζονται με το ωράριο, το οποίο προβλέπεται από τους όρους της σύμβασης που έχουν συνάψει με τον εργοδότη (υπηρεσία ή φορέα του δημοσίου) έως ότου λήξει η σύμβασή τους, εκτός εάν ρητά στη σύμβαση καθορίζεται το ημερήσιο ωράριο εργασίας τους σε συνάρτηση με το εκάστοτε γενικά ισχύον ωράριο.

Μειωμένο ωράριο εργασίας για ειδικές κατηγορίες προσωπικού, ΑμεΑ κ.λπ.

Το μειωμένο ωράριο εργασίας των πιο κάτω κατηγοριών προσωπικού:

· κατά μία (1) ώρα την ημέρα στους τακτικούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι είναι τυφλοί ή παραπληγικοί-τετραπληγικοί, νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καθώς και οι έχοντες αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω,

· κατά μία (1) ώρα την ημέρα στους τακτικούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι έχουν:

– παιδιά με ποσοστό αναπηρίας (πνευματικής, ψυχικής ή σωματικής) 67% και άνω ή

– σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 100% τον οποίο συντηρούν,

· κατά δύο (2) ώρες την ημέρα στους τακτικούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι είναι τυφλοί τηλεφωνητές, συνεχίζει να ισχύει με την ανάλογη προσαύξηση, με βάση το νέο ωράριο εργασίας των σαράντα (40) ωρών την εβδομάδα. Για παράδειγμα, ενώ προηγουμένως ο υπάλληλος που είχε δικαίωμα να εργάζεται μία (1) ώρα την ημέρα λιγότερο από το ισχύον ημερήσιο κανονικό ωράριο των 7,5 ωρών, δηλ. εργαζόταν 6,5 ώρες ημερησίως, μετά την καθιέρωση των οκτώ (8) ωρών ημερήσιου ωραρίου, πρέπει να εργάζεται επτά (7) ώρες ημερησίως.

Ωράριο εργασίας των εργαζομένων στα ΚΕΠ και ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ

Στα ΚΕΠ, στα οποία υπηρετούν έως δύο (2) υπάλληλοι, και ένας προϊστάμενος, οι οποίοι δύναται να είναι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών ή προσωπικό άλλου κλάδου ή ειδικότητας του Δήμου ή απασχολούμενοι με σύμβαση, την οποία έχει εγκρίνει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων και του προϊσταμένου είναι 07.30 – 15.30, χωρίς δυνατότητα επιλογής ωραρίου και το οποίο παράλληλα είναι και το ωράριο λειτουργίας του ΚΕΠ.

Στα ΚΕΠ στα οποία υπηρετούν τρεις (3) και περισσότεροι υπάλληλοι, ο προϊστάμενος και ο υπάλληλος που τον αναπληρώνει, εργάζονται και αυτοί εκ περιτροπής σε βάρδια πρωινή ή απογευματινή, καθώς και το Σάββατο, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΚΕΠ. Στόχος είναι ο προϊστάμενος και ο αναπληρωτής του να ακολουθούν το πρόγραμμα εργασίας όλων των υπολοίπων εργαζομένων στο ΚΕΠ για να υποστηρίζουν αποτελεσματικότερα τη λειτουργία του και κατά τις απογευματινές ώρες και, ταυτόχρονα, για να μη δημιουργούνται θέματα ασφαλείας για το προσωπικό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, όπου στην απογευματινή βάρδια απασχολείται μόνο ένας εργαζόμενος. Σχετική για το ζήτημα αυτό (της ασφάλειας) είναι και η αριθ. πρωτ. ΔΟΛ ΚΕΠ/Φ.5/22/2963/9.4.2010 εγκύκλιος. Τονίζεται ότι, το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται σε βάρδιες εκ περιτροπής, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, είναι ως εξής:

(α) Πρωινή βάρδια: 07.30 – 14.00.

(β) Απογευματινή βάρδια: 13.30 – 20.00.

Προσοχή: Στην περίπτωση αυτή, το ωράριο λειτουργίας του ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση του κοινού (πολιτών και επιχειρήσεων) παραμένει: 08.00 – 20.00.

Διευκρινίζεται ότι το Σάββατο, το ωράριο εργασίας του προσωπικού των ΚΕΠ και το ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ ταυτίζονται και είναι: 08.00 – 14.00.

3. Δυνατότητα επιλογής ωρών προσέλευσης και αποχώρησης.

Η δήλωση επιλογής του ωρών προσέλευσης στην εργασία και αποχώρησης από αυτήν, υποβάλλεται σύμφωνα με την ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.1/14757/25.7.2011 (Β΄1659) απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουνίου κάθε έτους, και όχι κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στη με αριθ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.1/15884/10.8.2011 εγκύκλιο.

Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα επιλογής διαφορετικού ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων ίσχυε από το 2006, σύμφωνα με την ΔΙΑΔΠ/Γ2γ/οικ/1692/27.6.2006 ( Β’ 769) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η δυνατότητα όμως αυτή για το προσωπικό ορισμένων υπουργείων, ΟΤΑ και άλλων φορέων είχε καταργηθεί με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων (Υπουργών κ.λπ.), στην περίπτωση που δεν διευκόλυνε την εύρυθμη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση του κοινού.

Με την νέα απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αυξήθηκαν οι επιλογές ωρών προσέλευσης και αποχώρησης για τους υπαλλήλους, μεταξύ άλλων και για την διευκόλυνσή τους, με την προϋπόθεση όμως ότι με τις επιλογές αυτές δεν θίγεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, στις περιπτώσεις που η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών ωρών προσέλευσης και αποχώρησης δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας ή του φορέα, τότε ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ζητήσει, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 1 του ν. 1157/1981, την εξουσιοδότηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε στη συνέχεια να εκδώσει απόφαση εξαίρεσης του Υπουργείου του ή των φορέων που εποπτεύει από τις ρυθμίσεις της ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.1/14757/25.7.2011 (Β’ 1659) απόφασης που παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιορισθεί η δυνατότητα επιλογής ή και να εξαλειφθεί, εφόσον αυτό επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας, καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού, ασφάλειας των εγκαταστάσεων, εξοικονόμησης πόρων κ.λπ.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι αποδεκτό, π.χ. υπάλληλοι να επιλέγουν ωράριο που δεν καλύπτει όλες τις ώρες που πρέπει να λειτουργεί, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει, μια υπηρεσία, ή μια υπηρεσιακή μονάδα, ένα βρεφικό-παιδικό σταθμό κ.λπ.

Πρέπει για παράδειγμα να διασφαλίζεται ότι τα γραφεία υποδοχής κοινού, όπου αυτά υπάρχουν, και το πρωτόκολλο, λειτουργούν τουλάχιστον από τις 7.30 έως τις 15.30.,όπως προβλέπει η αριθ.πρωτ.ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.1/14757/25.7.2011 (Β΄1659) απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου μόνου του π.δ. 588/1988 (Α΄284), τα Διοικητικά Συμβούλια των Παιδικών-Βρεφικών Σταθμών των ΟΤΑ ορίζουν κάθε φορά με απόφασή τους το ωράριο εργασίας του προσωπικού των κλάδων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων, με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτεται το ωράριο λειτουργίας των πιο πάνω σταθμών.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, τα εξωτερικά ιατρεία τους, τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία, τα Πολυδύναμα Ιατρεία, τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Υπηρεσίες Υγείας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και οι λοιποί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας που συνδέονται με το ΕΣΥ, καθώς και τα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα σχολεία των λοιπών βαθμίδων της Δημόσιας Εκπαίδευσης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, εξαιρούνται από τη δυνατότητα επιλογής ωραρίου και δίδεται πάγια εξουσιοδότηση στον οικείο Υπουργό για τον καθορισμό των ωρών έναρξης εργασίας του προσωπικού των ανωτέρω υπηρεσιών. Ο περιορισμός της δυνατότητας επιλογής διαφορετικών ωρών προσέλευσης και αποχώρησης και γενικότερα ο κατά παρέκκλιση καθορισμός τους, όσον αφορά το προσωπικό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ της χωρικής τους αρμοδιότητας γίνεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κατ’ επέκταση, ο οικείος Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δύναται με απόφασή του να καθορίζει διαφορετικό ωράριο εισόδου κοινού από τα οριζόμενα στην παρ.6 της ΔΙΑΔΠ/ΦΒ1/14757/25.7.2011 (Β΄1659) υπουργικής απόφασης.

4. Ώρες εισόδου κοινού.

Οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τις ώρες εισόδου του κοινού τροποποιήθηκαν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε τρεις μόνο περιπτώσεις, με την επιμήκυνσή τους κατά μισή ώρα, ως εξής:

-Η είσοδος του κοινού στις υπηρεσίες που ίσχυε περιορισμένο ωράριο εισόδου (12.00-14.30)

θα γίνεται κάθε εργάσιμη ημέρα 12.00-15.00.

-Για τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις δημόσιες διαχειρίσεις, το πέρας

εισόδου κοινού ορίσθηκε αντί στις 14.00 στις 14.30. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει συνεργασία, (π.χ. υποχρέωση κατάθεσης χρημάτων μετά το πέρας των συναλλαγών), με πιστωτικά ιδρύματα και αυτή καθίσταται δυσχερής, λόγω της διεύρυνσης του ωραρίου, η ώρα εισόδου του κοινού παραμένει ως είχε.

-Η είσοδος του κοινού στα γραφεία υποδοχής πολιτών και στα γραφεία πρωτοκόλλου αντί 07.30-15.00 θα γίνεται κάθε εργάσιμη ημέρα 07.30-15.30.

Κατά τα λοιπά, δεν εθίγησαν οι ισχύουσες ώρες εισόδου και εξυπηρέτησης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και λοιπούς φορείς του Δημοσίου, ειδικά μάλιστα όσες είχαν ορισθεί κατά παρέκκλιση με ειδικές διατάξεις, ή με αποφάσεις Υπουργών κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν.1157/1981. Με την έννοια αυτή, δεν καθιερώθηκε για όλες τις υπηρεσίες

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ