Διαβούλευση για τη διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα  η ημερίδα με θέμα: « Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης του νερού», που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η διαβούλευση αφορά τα προσχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων του Υ.Δ. της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος για την ολοκλήρωση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, όπως εναρμονίστηκε με το Ν. 3199/2003 και το Π.Δ.51/2007.

Τα σχέδια διαχείρισης αποτελούν μελέτες ζωτικής σημασίας για την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων στο Υ.Δ. της Θεσσαλίας και συμβάλουν στον προγραμματισμό των χρήσεων νερού και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτυχθήκαν θέματα που αφορούν:

  • Στην  υδατική πολιτική και η οικονομική ανάλυση των χρήσεων ύδατος

  • Στην ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων στο παρόν και το μέλλον, καθώς και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς.

  • Στα οικοσυστήματα και οι ανάγκες σε νερό,.

  • Στη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

  • Στον προγραμματισμό των καταναλώσεων και χρήσεων νερού και τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων.

Η Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, μετά από μια μακρόχρονη περίοδο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκε σε ισχύ στις 22 Δεκεμβρίου 2000. Η Οδηγία αυτή συνδυάζει ποιοτικούς, οικολογικούς και ποσοτικούς στόχους για την προστασία υδάτινων οικοσυστημάτων και την καλή κατάσταση όλων των υδατικών πόρων και θέτει ως κεντρική ιδέα την ολοκληρωμένη διαχείριση τους στη γεωγραφική κλίμακα των Λεκανών Απορροής Ποταμών, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της Λεκάνης Απορροής, η οποία περιλαμβάνει τα εσωτερικά επιφανειακά, τα υπόγεια ύδατα, τα μεταβατικά  και τα παράκτια οικοσυστήματα.

Παράλληλα, αντιμετωπίζονται συνολικά όλες οι χρήσεις και υπηρεσίες νερού, συνυπολογίζοντας την αξία του νερού για το περιβάλλον, την υγεία, την ανθρώπινη κατανάλωση και την κατανάλωση σε παραγωγικούς τομείς.

Την ημερίδα άνοιξε με σύντομη ομιλία της η ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη η οποία τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

«Η δράση που ολοκληρώνει τη διαδικασία εφαρμογής της οδηγίας, είναι η σύνταξη των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Στα πλαίσια της Διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και αφορά την μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την «Κατάρτιση Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς», καλούμαστε μέσα από τη σημερινή μας ημερίδα, να εκφράσουμε τις απόψεις μας πάνω στο Προσχέδιο της μελέτης. Το πρόγραμμα διαβούλευσης θα διαμορφώνεται βάσει της εξέλιξης της μελέτης και θα έχει διάρκεια έξι μηνών.

Το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας, έχει ζωτική σημασία για την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων της περιοχής μας.

Πρέπει να δούμε τους παράγοντες που αδιαφορώντας για τους φυσικούς πόρους, συντελούν, πρωτογενώς, στην δραστική μείωση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων και δευτερογενώς στην αύξηση της ρύπανσης με την ανέλεγκτη διάθεση εκροών.

Πρέπει να δούμε το καταναλωτικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Να προσδιορίσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες σε νερό, σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, που θα εξασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η νέα πολιτική για τα νερά που καλούμαστε να υλοποιήσουμε, προϋποθέτει αυξημένη διαφάνεια, συνεργασία και συμμετοχή.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχοντας την ευθύνη για τη διαχείριση των υδάτων, θα συμβάλει με κάθε μέσο.»

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Αστέριος Ροντούλης, οι βουλευτές Βάσω Αλεξανδρίδου του ΠΑΣΟΚ και Ηρώ Διώτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, οι Αντιπεριφερειάρχες Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου και Καρδίτσας Β. Τσιάκος.

Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της διαβούλευσης και την εξέλιξη της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της τιμολόγησης της χρήσης του νερού, τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα της μελέτης αλλά πολιτικής απόφασης.

Τα επιμέρους θέματα ανέπτυξαν στελέχη του Υπουργείου:

  • Την οδηγία πλαίσιο για τα Νερά η Μ. Γκίνη, δ/ντρια ΕΓΥ και ο Π. Παντελόπουλος δ/ντης ΕΓΥ.

  • Το πλαίσιο της διαδικασίας διαβουλεύσης , ληπτέα μέτρα και κοινωνικοί εταίροι, οι Σ. Φάμελλος , Ν. Σελλάς, Α. Μαντίδη .

  • Κύρια Χαρακτηριστικά Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (Επιφανειακά νερά, υδρολογικές λεκάνες, υπόγεια νερά, περιοχές προστασίας), Σ. Παπαγρηγορίου, Γ. Κοτζαγιώργης, Ι. Καραβοκύρης, Δ. Καλοδούκας, Β. Περλέρος.

  • Θέματα Ποσοτικής Διαχείρισης Υδάτων στο Υ.Δ. Θεσσαλίας (Διαθέσιμοι πόροι, χρήσεις, ζήτηση, ποσοτικές απολήψεις, επάρκεια, καλή ποιότητα), Ι. Καραβοκύρης, Δ. Καλοδούκας, Β. Περλέρος.

  • Ποιοτική Κατάσταση Υδάτων του Υ.Δ. Θεσσαλίας (σημειακές και διάχυτες πηγές ρύπανσης, πιέσεις και επιπτώσεις), Ι. Κατσέλης, Ν. Σελλάς, Β. Περλέρος.

  • Κοστολόγηση υπηρεσιών νερού του Υ.Δ. Θεσσαλίας, Α. Τορτοπίδης, Γ. Τέντες

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρισταμένους και τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της διαβούλευσης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου htpp:/wfd.ypeka.gr.

Στην ημερίδα εκτός των προαναφερομένων συμμετείχαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ, τα Επιμελητήρια, οι Αγροτικές Ενώσεις και Συνεταιρισμοί, οι Μ.Κ.Ο., οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ( Δασαρχεία, Διεύθυνση Υδάτων, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής πολιτικής) κ.α.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ