Μπορεί μια λοίμωξη να συνδέεται με την εμφάνιση ψυχικής ασθένειας στα παιδιά;

Οι περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν ξαφνικά ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή μετά από στρεπτόκοκκο έχει οδηγήσει σε μελέτες που ενισχύουν την πεποίθηση ότι ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να προκληθούν από μια ανοσολογική απόκριση…

Ο Brody Kennedy ήταν ένα φυσιολογικό παιδί στην έκτη δημοτικού που του άρεσε να διασκεδάζει με τους φίλους του και να παίζει βιντεοπαιγνίδια. Μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο στο λαιμό, τον Οκτώβριο, τον ανάγκασε να χάσει μια-δυο μέρες στο σχολείο, αλλά ήταν πρόθυμος να επιστρέψει όσο πιο γρήγορα γίνεται και να βρεθεί και πάλι με τους συμμαθητές του, θυμάται η μητέρα του, Tracy.

Στη συνέχεια, μια εβδομάδα αφότου ο Brody αρρώστησε, ξύπνησε ένα πρωί γεμάτος φόβους και ανασφάλεια: έγινε παρανοϊκός με τα μικρόβια και εμφάνισε εμμονή με την καθαριότητα, αρνιόταν να αγγίξει τα πράγματα και έκανε μπάνιο αρκετές φορές την ημέρα. Ο φόβος του τον εμπόδισε να πηγαίνει στο σχολείο, και επέμενε να μη φοράει τίποτα άλλο παρά ένα σεντόνι ή απαιτούσε να βάζει η μητέρα του τα ρούχα του στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο στεγνωτήριο πριν τα φορέσει.

Έτσι άρχισε μια ξαφνική ψυχική ασθένεια που διαγνώσθηκε ως παιδιατρική αυτοάνοση νευροψυχιατρική διαταραχή που σχετίζεται με τον στρεπτόκοκκο, ή PANDAS. Το αινιγματικό όνομα περιγράφει παιδιά που έχουν ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή που εμφανίζεται ξαφνικά – και συχνά δραματικά – μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες από μια απλή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό.

“Έπλενε και απολύμανε τα χέρια του ασταμάτητα», δήλωσε η μητέρα του, Tracy Kennedy. “Δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα πριν από αυτό. Ποτέ. Απλά μια μέρα ξύπνησε με αυτό.”

Η παράξενη ασθένεια, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά υπήρξε μεγάλη διαμάχη γύρω από αυτή. Τώρα, όμως, οι μελέτες ενισχύουν την πεποίθηση ότι κάποιες ψυχιατρικές ασθένειες μπορούν να προκληθούν από συνήθεις λοιμώξεις και την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Αν και η θεωρία παραμένει αναπόδεικτη, η έρευνα αυξάνει την πιθανότητα ότι ορισμένες περιπτώσεις ψυχικής ασθένειας μπορεί να θεραπευτούν μόλις θεραπευτεί η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

“Μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν από τις λοιμώξεις, τις ξεπερνούν και όλα γίνονται πάλι φυσιολογικά», λέει η Karen Μ. Newell Rogers, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Texas, στο Temple, η οποία μελετά τέτοιες ασθένειες. «Άλλοι άνθρωποι αρρωσταίνουν αλλά ποτέ δεν γίνονται όπως πριν.”

Περισσότερα: latimes.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ