Αθ. Νασίκας: Αδικεί τους αγρότες το αλαλούμ που επικρατεί στον ΕΛΓΑ

Για τεράστιες αδικίες σε βάρος αγροτών από την πλευρά του ΕΛΓΑ κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον διοικητή του οργανισμού ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου και γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής κ. Αθανάσιος Νασίκας, επισημαίνοντας ότι οι αδικίες αυτές οφείλονται στο αλαλούμ που επικρατεί στον ΕΛΓΑ και τονίζοντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να μην ισχύσει η υποχρεωτική ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής στον οργανισμό. Στην επιστολή του αναφέρει:  «Κύριε Διοικητά, με την παρούσα επιστολή θέλω να καταγγείλω τα εξής:

1. Στη δήλωση ΟΣΔΕ που υπέβαλλα, νομίμως τόσο εγώ όσο και πάρα πολύ άλλοι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου, υπέγραψα και συμφώνησα οι κρατήσεις υπέρ ΕΛΓΑ να εισπραχθούν από εσάς από την Ενιαία Ενίσχυση. Διαπίστωσα όμως τόσο εγώ όσο και πολύ συνάδελφοι μου πως αυτό δεν έγινε έως σήμερα, με δική σας υπαιτιότητα, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που πάθαμε και στην ουσία να φαινόμαστε ως ανασφάλιστοι. Σήμερα δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώσουμε την εισφορά μας υπέρ ΕΛΓΑ λόγω της οικονομικής κρίσης. Τι πρέπει να κάνουμε;

2. Τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι μου στην δήλωση του ΟΣΔΕ δηλώσαμε τα πρώιμα επιτραπέζια βερίκοκα ποικιλίας ΑΟΥΡΟΡΑ, τα οποία όπως κάθε χρόνο κατατασσόταν στον κωδικό 8605. Στην δήλωση ζημίας προς τον ΕΛΓΑ για τον παγετό της 10/03/2011 δηλώσαμε την ποικιλία, όπως πάντα ΑΟΥΡΟΡΑ. Τελικά διαπιστώσαμε πως αποζημιωνόμαστε για βερίκοκα χυμοποιίας με τιμή 0,17 € ανά κιλό, ενώ η πραγματική τιμή πώλησης αυτής της ποικιλίας βερίκοκων ήταν τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 1,50 € το κιλό (στη διάθεση σας τιμολόγια πώλησης). Το ίδιο συνέβη και σε υπέρπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που αποζημιώνονται από εσάς από 0,35-0,49 € το κιλό, ενώ η πραγματική τιμή πώλησης των υπέρπρώιμων αυτών ποικιλιών που υπέστησαν τη ζημιά ανερχόταν περίπου στο 1,70 € το κιλό.

Η πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΛΓΑ φαίνεται σαφέστατα από το αλαλούμ που σας περιέγραψα έως τώρα. Αποδεικνύεται επίσης πως σε καμία περίπτωση ο ΕΛΓΑ δεν είναι οργανισμός υπέρ των συμφερόντων των αγροτών, αλλά είναι ένας άδικος φοροεισπρακτικός οργανισμός. Πως είναι δυνατόν βερίκοκα υπέρπρώιμα που συλλέγονται τον μήνα Μάιο να τα θεωρείται και να τα αποζημιώνεται ως βερίκοκα χυμοποιίας. Ποιος γεωπόνος του ΕΛΓΑ είδε ποτέ αυτή η ποικιλία να πηγαίνει για χυμό;

Το πόσο άδικος είναι ο νέος νόμος θα φανεί αν δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να ασφαλίζονται προαιρετικά. Τότε θα διαπιστώσετε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν θα ασφαλιστούν. Όμως φροντίσατε τόσο εσείς που έχετε την κύρια ευθύνη, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, όσο και οι Βουλευτές που ψήφισαν νύχτα αυτό το νέο νομοσχέδιο φασιστικά άδικα και απατεωνίστικα να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των αγροτών. Γιατί αυτός ο νόμος είναι μια απάτη σε βάρος των αγροτών. Προσωπικά σας δηλώνω πως δεν επιθυμώ να ασφαλίζομαι από τώρα και στο εξής στον οργανισμό σας και θα προσφύγω σε  κάθε αρμόδιο δικαστικό όργανο Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος σας δηλώνω πως εντός των ημερών θα προσφύγω  με εξώδικο που θα σας σταλεί για την σε βάρος μου αδικία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ