Κατεβάζει στο δρόμο τους αγρότες η ΠΑΣΥ

Πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της συγκυβέρνησης αποφασίστηκε στη διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή στη Λάρισας και στην οποία πήραν μέρος αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη  από όλη, σχεδόν την Ελλάδα.

Στην σύσκεψη πραγματοποιήθηκε απολογισμός για τις αγωνιστικές παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα όπως η μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της  Δωδώνη, η  πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στις 14 Δεκέμβρη με πολύμορφες κινητοποιήσεις και μεγάλη συμμετοχή, συγκεντρώσεις αγροτών, με τρακτέρ, στη Καρδίτσα και άλλες πόλεις κ.α.

Εκτιμήθηκε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις ανέδειξαν και τις δυνατότητες ανάπτυξης των αγώνων που υπάρχουν σήμερα, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που εμφανίζονται και πρέπει να ξεπεραστούν.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη τη νέα χρονιά θα είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρη η επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια την μικρομεσαία αγροτιά, η οποία θα υποστεί και νέα βαριά χτυπήματα με την νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 – 2020.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους  σ’ αυτή την κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα διατρανώσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στο βαρύ χαράτσι για τ’ ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, θα προβάλλουν την διεκδίκηση για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.

* Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, θα πραγματοποιηθούν μαχητικές συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ. * Την Παρασκευή, 27 Γενάρη, θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των Περιφερειών και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Θα προβληθεί το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, που αφορά στις  βασικές διεκδικήσεις – κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής  από τις εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής,  μέτρα για τη βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο κ.α. – και η διέξοδος η οποία βρίσκεται στην εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές – μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμοί εθνικών οδών κ.α. – ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα».

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΤΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σύσκεψη στο νέο νόμο για τους νέους συνεταιρισμούς και τονίστηκε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί στους οποίους δεν θα συμμετέχουν μικροί και μεσαίοι αγρότες, αλλά μόνο λίγοι μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και θα δρουν, αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Σε ότι αφορά τη νέα συνδικαλιστική οργάνωση, ο στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα «αγροτικό κίνημα» που θα συνδιαλέγεται, αρμονικά, με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και θα χρησιμοποιείται για το πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και για το χτύπημα των αγροτικών αγώνων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ