Χωρίς 80% τα τιμολόγια νερού σε Αμπελώνα Βρυότοπο

Σε αναδίπλωση σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει στο θέμα του νερού προχώρησε χθες ο δήμαρχος Τυρνάβου και η παράταξη της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου, ανακοινώνοντας ότι στα νέα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Τυρνάβου για τους καταναλωτές του Αμπελώνα και του Βρυοτόπου δεν θα επιβάλλεται το ειδικό τέλος 80% μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα της αποχέτευσης, ενώ δεσμεύθηκε να αναζητήσει λύσεις για την ακύρωση των τιμολογίων που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα και περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος. Με την πρόταση του δημάρχου συμφώνησε και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με τον επικεφαλής της κ. Αθ. Νασίκα να επιμένει να βρεθεί άμεσα λύση και για τα τιμολόγια του 2011. Αντίθετοι με την πρόταση του δημάρχου ήταν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που επέμειναν στην κατάργηση του ειδικού τέλους σε όλο το δήμο, αλλά και στην καθιέρωση φθηνού τιμολογίου.

Από την πλευρά τους τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων επέμειναν στην πρότασή τους για φθηνό νερό σε όλο το δήμο χωρίς ειδικά τέλη και ελάχιστη κατανάλωση εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο η δημοτική αρχή θα υλοποίηση τις δεσμεύσεις της για τα τιμολόγια του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία της απόφασης για κατάργηση του ειδικού τέλους σε Αμπελώνα και Βρυότοπο, μαζί με την επιτροπή αγώνα των κατοίκων αντέδρασαν έντονα και κάτοικοι του Αργυροπουλίου που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση και οι οποίοι προγραμμάτισαν λαϊκή συνέλευση στο Αργυροπούλι με σκοπό να ξεκινήσουν αγώνα για να αλλάξει το τιμολόγιο και στο χωριό τους. Στο πλευρό τους δήλωσαν ότι θα βρεθούν και οι κάτοικοι του Αμπελώνα, αφού όπως ανέφεραν ο αγώνας για φθηνό νερό είναι κοινός.

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΤ

Εν τω μεταξύ με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι στην αίθουσα υπήρχαν δεκάδες κάτοικοι που ζητούσαν να συζητηθεί το θέμα του νερού πρώτο, υποστήριζε ότι θα έπρεπε πρώτα να συζητηθούν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2012, απειλήθηκαν επεισόδια με τους κατοίκους να σηκώνουν τον τόνο και να διαμαρτύρονται για αυτή τη στάση, συμβούλους της πλειοψηφίας να βάλλουν κατά των κατοίκων, αλλά και με συμβούλους της αντιπολίτευσης να κατηγορούν για αδιαλλαξία τη δημοτική αρχή, αλλά και για προσπάθειες παραπλάνησης της κοινής γνώμης μέσω επικοινωνιακών τρικ.

Τελικά και αφού για μία και πλέον ώρα υπήρχε αντιπαράθεση ο πρόεδρος μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει και νέα διακοπή της συνεδρίασης, δέχθηκε το αίτημα των κατοίκων.

Πάντως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε για μια ακόμη φορά η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης έξω από το δημαρχείο και μάλιστα σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι αυτή τη φορά είχε κληθεί διμοιρία των ΜΑΤ, την παρουσία της οποίας καυτηρίασε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Εξάλλου με αφορμή τη συζήτηση για το νερό οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι κ.κ. Λ. Μάγγου – Στατήρη και Αστ. Χατζηκράχτης σε δήλωσή τους μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανέφεραν τα εξής: «Είμαστε από την αρχή υπέρ των έργων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε Αργυροπούλι και Αμπελώνα, αλλά πιστεύουμε ότι λόγω του μεγάλου κόστους πρέπει να γίνουν από κρατικούς πόρους. Η μόνη επιλογή που έχουν οι δημοτικές αρχές είναι να κόψουν τον ομφάλιο λώρο από τους συγκυβερνώντες και να παλέψουν με το λαό για την κατάργηση όλων των φόρων που επιβάλουν με αντιδημοκρατικές μεθόδους».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Τη διαφωνία της με την απόφαση του συμβουλίου εξέφρασε εν τω μεταξύ και η έλτακτη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του δημαρχείου. Στην απόφαση της συνέλευσης μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση την απόφαση για «μερική» (!!) κατάργηση του τέλους 80% για Αμπελώνα, και Βρυότοπο, μέχρι την έναρξη των έργων (!!!), και την ισχύ των απαράδεκτων τιμών και της ελάχιστης κατανάλωσης και για το 2011 και για το 2012, η Λαϊκή Συνέλευση εκτίμησε κι αποφάσισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί κατάφορο εμπαιγμό  της νοημοσύνης όλων των δημοτών του Δήμου Τυρνάβου.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει  πιο μαζικά, πιο ενωτικά και κλιμακώνουμε με την συγκέντρωση στο Αργυροπούλι, τα άλλα χωριά και την πόλη του Τυρνάβου, με την συλλογή  όλων των λογαριασμών νερού, ως πράξη μαζικής ανυπακοής, γιατί αυτό που καταλαβαίνει η Δημοτική Αρχή είναι η μη πληρωμή των λογαριασμών.

Καταδικάζουμε για μια ακόμα φορά τις πράξεις ακραίου αυταρχισμού με την παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο. Διακηρύσσουμε ότι τέτοια φαινόμενα αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας, παραβίασης του δικαιώματος του «συνέρχεσθε» θα βρουν αποφασιστικά απέναντι τους, όλο τον λαό του Δήμου Τυρνάβου. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν αντιμετωπίζονται με διώξεις.

Πραγματοποιούμε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια στις 21 Μαρτίου 2012, στην δίκη των επτά (7) μελών της Επιτροπής Αγώνα, απαιτώντας την αθώωση τους».

Τέλος στην απόφαση επισημαίνεται ότι συνεχίζεται και κλιμακώνεται ο αγώνας για φθηνό και υγιεινό νερό με μοναδικό αίτημα να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ για το υδρευτικό νερό του 2011, και του 2012, και η υιοθέτηση  της θέσης των χιλιάδων δημοτών και κατοίκων που έχει τεθεί από τις αποφάσεις των Λαϊκών Συνελεύσεων, και τις χιλιάδες υπογραφές τους τελευταίους επτά μήνες.

«Η κλιμάκωση πλέον με τη συγκέντρωση όλων των λογαριασμών νερού σε όλο το Δήμο γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα, και  καλούμε όλο τον λαό του Δήμου να συνδράμει σε αυτό. Οι εκατοντάδες λογαριασμοί που από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου έχουν μαζευτεί, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα όλου του λαού του Δήμου, για ουσιαστική λύση με βάση τα αιτήματά μας. Το ίδιο και για το χαράτσι στα ακίνητα», καταλήγει η ανακοίνωση επαναλαμβάνοντας την πρόταση για φθηνό νερό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ