Ξεκινά η αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης

Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 2.500 φάκελοι των σχεδίων βελτίωσης, που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Δριβελάγκας.

Ο κ. Δριβελέγκας, στη διάρκεια των εγκαινίων της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, «AGROTICA», παραδέχθηκε ότι παρατηρείται όντως καθυστέρηση στο θέμα της αξιολόγησης των χιλιάδων φακέλων, που έχουν υποβληθεί για αξιολόγηση, και δεσμεύτηκε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτή η διαδικασία.

Εξάλλου, ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στους αγροτοκτηνοτρόφους, επέκρινε όσους διαδίδουν, όπως είπε, ότι θα αλλάξει το καθεστώς φορολόγησής τους και έκανε γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. «Σας μεταφέρω τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η φορολογία των αγροτών θα παραμείνει ως έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δριβελέγκας.

Έκανε ακόμα γνωστό, ότι θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη της σπουδαιότητας κάποιων νέων προϊόντων, όπως των φαρμακευτικών και αρωματικών βοτάνων, για τα οποία εξήγησε, ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί συνολική δέσμη κυβερνητικών μέτρων. Ειδικότερα, θα απλουστευθεί η νομοθεσία, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή εκχυλισμάτων αιθέριων ελαίων, αφού όπως είπε, είναι αδιανόητο να παραμένουν ανεκμετάλλευτα τα 5.500 και πλέον είδη σπάνιων αρωματικών φυτών και βοτάνων που συναντώνται στην ελληνική επικράτεια. Ο υφυπουργός παραδέχθηκε δημόσια ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου, είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης στο οινόπνευμα, με αποτέλεσμα μοναδικά ελληνικά βότανα, να στέλνονται για εκχύλιση στη Γερμανία, ή και σε άλλες χώρες.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το 20% έως 25% των ελληνικών εξαγωγών απαρτίζεται από αγροδιατροφικά προϊόντα. Και η ενίσχυση των εξαγωγών μας, η σημαντική βελτίωση της εικόνας του εμπορικού μας ισοζυγίου, δείχνει ότι οι προσπάθειες μας, οι προσπάθειες όλων μας, πιάνουν τόπο», είπε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε περίπτερα της έκθεσης και σε συνομιλίες που είχε με κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων, μεταποιητές, παραγωγούς και άλλους εμπλεκόμενους, τους ζήτησε να εντείνουν τις προσπάθειες στο θέμα της παραγωγής ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων. Στη διάρκεια της περιοδείας σημειώθηκε μικροεπεισόδιο, όταν αγροτοσυνδικαλιστής από το νομό Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν στο χώρο της έκθεσης, διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα στον υφυπουργό, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.

Η 24η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, «AGROTICA», θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ από 1 μέχρι 4 Φεβρουαρίου. Η έκθεση πλαισιώνεται από σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η 14η Συνάντηση Εθνικών Αγροτικών Δικτύων των Κρατών-Μελών και Περιφερειών της ΕΕ και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA, που τιτλοφορείται «Νέες Καλλιέργειες και Τεχνολογίες στη Γεωργία ως Προοπτική Ανάπτυξης».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, ακόμη το σαλόνι «Γεύσεις και Εικόνες από την Ελλάδα» στο Περίπτερο 7, όπου με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζονται οι δραστηριότητες των φορέων και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Στο ίδιο Περίπτερο θα λειτουργεί και το «Αγρόραμα», ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου συμμετέχουν μικρές εταιρείες και οικοτεχνίες του αγροτικού χώρου με στόχο την παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών από τους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και των συλλογικών φορέων τοπικής ανάπτυξης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ