Σε συνεντεύξεις και άρθρα για την εφημερίδα The Independent σήμερα, εμπειρογνώμονες ρωτήθηκαν για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις τους για το μέλλον του ευρώ. Ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει από την τρέχουσα ελληνική κρίση χρέους, κανένας δεν είναι βέβαιος ότι η κρίση θα μπορούσε να περιοριστεί, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το νέο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβόλαιο είναι μη βιώσιμο,… δεδομένου ότι θα έπαιρνε καίριες οικονομικές εξουσίες από τις εθνικές κυβερνήσεις – και τους ψηφοφόρους τους.
Πολλοί από τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους επέκριναν τη βιασύνη με την οποία επιβλήθηκε η λιτότητα στην Ελλάδα και την Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγική αφού εμποδίζει την ανάπτυξη, και η έλλειψη ισορροπίας στον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών της ευρωζώνης θα ήταν αδύνατον να ξεπεραστεί.
Θεωρούν ότι η κρίση θα οδηγήσει σε μια πολύ μικρότερη ευρωζώνης με τη Γερμανία στο κέντρο, και χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία απέξω.
Η μόνη ισχυρή νότα αισιοδοξίας προήλθε από τον κ. Olli Rehn, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το ευρώ, ο οποίος προέβλεψε οτι το νόμισμα θα εξέλθει ισχυρότερο από την κρίση. «Επιχειρούμε την οικονομική αναμόρφωση της Ευρώπης», είπε. “Βήμα-βήμα, δημιουργούμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.”
Όμως ο Nouriel Roubini, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ που οδήγησε στην κατάρρευση του 2008, είπε: “Η ευρωζώνη είναι συντρίμμι τραίνου σε αργή κίνηση. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, είναι αφερέγγυες. Υπάρχει 50% πιθανότητα ότι μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια η ζώνη του ευρώ θα διασπαστεί. Όλα τα μέλη δεν είναι σε θέση να παραμείνουν.”
Ο Danny Blanchflower, καθηγητής Οικονομικών στο Dartmouth College και πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, πρόσθεσε: «Το βασικό πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ακόμη και αν τους δώσουμε ένα νέο δάνειο, δεν διαθέτουν κανένα μέσο για να το ξεπληρώσουν.”
Οι Λόρδοι Lawson και Lamont πιστεύουν ότι η κρίση ήταν από καιρό στα σκαριά – και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής.
“Δεν μπορείς να επιβάλεις μια πολιτική ένωση ενάντια στη θέληση του λαού – τουλάχιστον σε χώρες που αυτοαποκαλούνται δημοκρατίες. Εάν δεν μπορείς να επιβάλεις την πολιτική ένωση, στη συνέχεια, η νομισματική ένωση δεν πρόκειται να λειτουργήσει.”
Περισσότερα: independent.co.uk