Ο Καλλικράτης βλάπτει τους δήμους

Γράφουν οι Αστ. Χατζηκράχτης – Λ. Μάγγου Στατήρη

Ένα χρόνο συμπλήρωσε η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η γνωστή σαν «Καλλικράτης» και τα αποτελέσματα της έχουν οδηγήσει σε δεινή θέση τη λειτουργία των Δήμων…

Η θέσπιση του «Καλλικράτη», δεν αποτελεί ένα διοικητικό μέτρο που θα δημιουργήσει δυναμικούς δήμους και θα επιφέρει ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται οι υπερασπιστές του, αλλά μια καθοριστική για το σύστημα πολιτική επιλογή.

Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση που κάνει ακόμα πιο γραφειοκρατικό το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απομακρύνει τον πολίτη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Είναι ένα όργανο ελέγχου των Δήμων, από την κεντρική διοίκηση και τους κυβερνώντες, οπότε μόνο για Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μιλάμε.

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έχουν επηρεάσει σοβαρά δυο βασικούς άξονες της Τοπικής Διοίκησης που είναι: οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους Δήμους και η διάθεση κονδυλίων από το κράτος προς αυτούς.

Þ  Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά, με απολύσεις εργαζομένων στους Δήμους, με γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την αύξηση συμβασιούχων έργου ή ορισμένου χρόνου και την συμπλήρωση καταστάσεων εργασιακής εφεδρείας υπαλλήλων από Οργανισμούς Δήμων, που καταργούνται.

Τελευταία προωθείται η εφαρμογή του προγράμματος «Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω κοινωφελούς εργασίας» του ΕΣΠΑ και αφορά την πρόσληψη εργαζομένων από τους Δήμους, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου για 5μηνη απασχόληση. Με το πρόγραμμα αυτό γίνεται μια ανακύκλωση της ανεργίας, που εξυπηρετεί τις ανάγκες τις κεντρικής εξουσίας και χρησιμοποιείται ως μηχανισμός ομηρίας, πολιτικής και εργασιακής, των ανέργων από τους φορείς που το υλοποιούν. Στοχεύει, στο να συνηθίσουν οι εργαζόμενοι σε τέτοιες μορφές απασχόλησης και να παραιτηθούν από το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Δημιουργεί τις βάσεις, για νέες απολύσεις συμβασιούχων, εργαζομένων αορίστου χρόνου, ακόμα και μόνιμων υπαλλήλων των Δήμων.

Στον Δήμο Τυρνάβου, η Δημοτική αρχή δυο μήνες αφ’ ότου ανέλαβε τα καθήκοντά της απέλυσε 24 συμβασιούχους, εργαζόμενους στον Δήμο, πολλοί εξ’ αυτών με προϋπηρεσία πάνω από 5 χρόνια. Τελευταία, υπέγραψε σύμβαση με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για πρόσληψη 132 ατόμων για 5μηνη απασχόληση, με το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» και επιπλέον προωθεί και την πρόσληψη 15 ατόμων για δίμηνη εργασία.

Η Δημοτική Αρχή, δεν χάνει ευκαιρία, να υλοποιεί στο ακέραιο την μνημονική πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΛΑΟΣ που θέλει τους Δήμους να γίνουν το «ανάχωμα»στην ανεργία με τέτοιες μορφές απασχόλησης, όπου ο εργαζόμενος, ώσπου να πιάσει δουλειά, την άλλη μέρα απολύεται. Εύγε, στους Δημοτικούς Άρχοντες που υλοποιούν τέτοια προγράμματα.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή που υπηρετήσαμε, ήταν η μοναδική στον Νομό μας που δεν προσέλαβε εργαζομένους με προγράμματα μερικής απασχόλησης stage.

Þ  Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012, που ακολουθεί κατά γράμμα τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, επηρεάζει άμεσα και τους προϋπολογισμούς των Δήμων, με την λειψή και συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση. Η πολιτική του μνημονίου, εισάγεται στην Τοπική Διοίκηση μέσω του «Καλλικράτη». Έχει γίνει διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους, που αφορούν την παιδεία, υγεία και πρόνοια χωρίς να συνοδευτούν και από τα ανάλογα κονδύλια, με συνέπεια να οδηγούνται οι Δήμοι σε επί πλέον αυξήσεις σε τιμολόγια και  υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό γενικεύεται το καθεστώς της ανταποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και μετατρέπονται σταδιακά οι Δήμοι σε επιχειρήσεις, που θα πωλούν κάθε τι, που προσφέρουν. Οδηγούνται, για να ανταπεξέλθουν οικονομικά, σε συμπράξεις με ιδιωτικούς φορείς και ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες στην ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων που μέχρι τώρα έχουν την ευθύνη οι Δήμοι, όπως η καθαριότητα, η κοινωνική πρόνοια, τα σχολεία, η ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Δήμοι, για  το 2011 χρηματοδοτήθηκαν κατά 35% λιγότερο από κεντρικούς πόρους σε σχέση με το 2010 και για το 2012 προβλέπονται επιπλέον περικοπές πάνω από  32% σε σύγκριση με το 2011 .

Ο Δήμος Τυρνάβου, εισέπραξε το 2011 λιγότερα περίπου 2 εκ. ευρώ περίπου, από κρατικές επιχορηγήσεις σε σχέση με το 2010 και για το 2012 υπολογίζονται άλλα 2 εκατ. ευρώ λιγότερα. Ακόμη, υπάρχουν και οι παρακρατημένοι πόροι των Δήμων από το κράτος, τα προηγούμενα χρόνια, ύψους 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που ένα ελάχιστο μέρος έχει δοθεί, και το αναλογούν στο Δήμο Τυρνάβου ποσό είναι της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά είναι χρήματα, που έχουν εισπραχθεί από τα κρατικά ταμεία μέσω φόρων, που πληρώνει ο καθένας μας και υποτίθεται ότι επιστρέφονται στους Δήμους για τη δημιουργία έργων και υποδομών. Αν τα χρήματα αυτά, είχαν μπει στο Ταμείο του Δήμου τότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν όλες οι μελέτες που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και να ανέβει το επίπεδο ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Τυρνάβου, που έχει συνταχθεί με βάσει τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης, είναι μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2011 και η εκτίμησή μας είναι, όπως και την προηγούμενη χρονιά, ότι θα υλοποιηθεί το πολύ κατά ένα ποσοστό της τάξης του 40%.

Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, είναι μειωμένο σε σχέση με το 2011 κατά 35% (από 2.823.000 ευρώ σε 1.845.000 ευρώ) και πουθενά δεν  αποτυπώνεται το όραμα της Δημοτικής Αρχής, αν βέβαια υπάρχει, έστω τουλάχιστον σε επίπεδο μελετών.

Πιστεύουμε ότι, για να είναι ο Δήμος κοντά στον συνδημότη μας πρέπει:

  • Να γίνουν προσλήψεις στους Δήμους, νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και δομές καθώς και να καταργηθούν όλες οι μορφές μερικής απασχόλησης.

  • Να υπάρχει πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των Δήμων που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών τους και να επιστραφούν όλοι οι παρακρατηθέντες πόροι.

  • Οι τομείς της υγείας, παιδείας και πρόνοιας πρέπει να είναι αποκλειστικά της ευθύνης του κράτους και να παρέχονται δωρεάν στο λαό.

  • Η Δημοτική Αρχή,  να είναι καθημερινά μαζί με τους δημότες, στις επάλξεις του αγώνα, για σύγκρουση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Τώρα, θέλει την συμπαράσταση και αλληλεγγύη ο συμπολίτης μας, που τα οικονομικά μέτρα λόγω εφαρμογής του μνημονίου, έχουν συνθλίψει όλα τα εργατικά δικαιώματα και έχουν βυθίσει τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση. Μια Δημοτική Αρχή μπροστά στους αγώνες και όχι θεατή και υπερασπιστή των πολιτικών επιλογών της ετερόκλητης και διαλυμένης κυβερνητικής συμμαχίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ