Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων στο νομό

Συζήτηση «εφ όλης της ύλης»  για τα αγροτικά θέματα του Ν. Λάρισας  είχε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Δριβελέγκα, από τους οποίους απέσπασε δεδμεύσεις για την υλοποίηση ολοκληρωμένου αρδευτικού προγράμματος στο νομό, αλλά και για άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ αλλά και της συνδεδεμένης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Έξαρχος μεταξύ άλλων επεσήμανε στους υπουργούς ότι πρέπει να προχωρήσουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα στο νομό Λάρισας ζητώντας τη συνδρομή του υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή. «Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης και έναρξης κατασκευής των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Λάρισας. Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αμπελώνα, Δαμασίου, Ταουσάνης και Μακρυχωρίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της επίσπευσης των πληρωμών των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν κατά το έτος 2011 και ζήτησε ενημέρωση για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βαμβακιού καθώς και για τις εκκρεμότητες πληρωμών Ενιαίας Ενίσχυσης, συνδεδεμένων καθεστώτων, εξισωτικής αποζημίωσης και αγροπεριβαλλοντικών (βιολογικά, πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης) παρελθόντων ετών σε αγρότες που λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν εξοφλήθηκαν.

Ζήτησε επίσης την επιτάχυνση της ΚΥΑ για την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης των αδειών χρήσης νερού καθώς και την επίσπευση της αξιολόγησης των σχεδίων βελτίωσης και  των προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού χώρου (ΟΠΑΑΧ).

Διεξοδική συζήτηση έγινε και για το πλαίσιο λειτουργίας των ΓΟΕΒ με τον κ. Έξαρχο να ζητά την άμεση επανεξέτασή του, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με παλαιότερη πρότασή του που αφορά στην αξιοποίηση του κληροδοτήματος Καρανίκα από την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιουσία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους αγρότες.

Οι κύριοι Σκανδαλίδης και Δριβελέγκας ενημέρωσαν τον κ. Έξαρχο ότι στο τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μάρτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλλει την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος και θα γίνουν πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης σε όσους αγρότες έγιναν οι αναγκαίες διορθώσεις λαθών.

Ύστερα από συνεργασία του ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ την συνδεδεμένη ενίσχυση θα πάρουν και οι βαμβακοπαραγωγοί που λόγω ζημιών δεν έχουν καλύψει την προβλεπόμενη για κάθε περιοχή στρεμματική απόδοση. Στις προτεραιότητες επίσης του υπουργείου είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών (νιτρορύπανση, βιολογικά) μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο κ. Σκανδαλίδης έχει ήδη υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ και αναμένεται η υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς για να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες και μέχρι τέλος Μαρτίου θα γίνει πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2011.

Με συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθείται η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων, η σχετική διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Αναφορικά με το κληροδότημα Καρανίκα οι υπουργοί ενημέρωσαν τον κ. Έξαρχο ότι σύντομα θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό «Δήμητρα» όπου περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία ρυθμίζεται το συγκεκριμένο θέμα. Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του υπουργείου  προκειμένου να γίνουν εργασίες βελτίωσης  των κοιτώνων φιλοξενίας των σπουδαστών.

Τέλος, ο υπουργός συμφώνησε ότι για το νομό Λάρισας  τα αρδευτικά έργα είναι έργα πολύ μεγάλης σημασίας  και γι’ αυτό το υπουργείο σχεδιάζει και θα υλοποιήσει ένα  ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ