Διαμαρτυρίες μαθητών για συγχωνεύσεις σχολείων

Αναταράξεις σε δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν προκαλέσει οι προτάσεις για τον νέο κύκλο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ή αλλιώς τον δεύτερο «Σχολικό Καλλικράτη», που προωθεί το υπουργείο Παιδείας…

Αποδέκτης παραπόνων μαθητών και γονέων που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις, αρχικά των δημοτικών σχολείων της Όσσας, του Πουρναρίου και της Ελάτειας του Δήμου Τεμπών έγινε χθες το πρωί η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, που δέχθηκε στο γραφείο της πολυμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλείς τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Όσσας κ. Κ. Χαδουλού, Ελάτειας κ. Α. Γκανάτσου και Πουρναρίου κ. Αθαν. Λαναρά.

«Κλείνουν τα σχολεία μας στο όνομα μιας καλύτερης παιδείας, αλλά στην ουσία το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ταλαιπωρούν τα μικρά κυρίως παιδιά που θα πρέπει πλέον να μεταφέρονται σε σχολική μονάδα του Συκουρίου», επεσήμαναν γονείς και τοπικοί παράγοντες.

Στη συνέχεια, την αντιπεριφερειάρχη επισκέφτηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων  του δημοτικού σχολείου Ραχούλας, οι οποίοι επεσήμαναν ότι «το σχολείο είναι πλήρως εξοπλισμένο κι έχει όλες τις υποδομές που θα του επιτρέψουν όχι απλώς  να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά κι  ενδεχομένως να αναβαθμιστεί. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω αλλά και την καθημερινή κούραση των μαθητών από τη μετακίνησή τους σε άλλη σχολική μονάδα, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονεί η όποια μετακίνηση, είμαστε αντίθετοι σε τυχόν κλείσιμο του σχολείου μας γιατί πιστεύουμε πως τα σχολεία αυτά αποτελούν κοιτίδα πολιτισμού για την ύπαιθρο και τυχόν κλείσιμό τους δεν θα λύσει προβλήματα αλλά αντίθετα θα τα μεγενθύνει και θα τα πολλαπλασιάσει».

Η κ. Καραλαριώτου επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας πάνω στο θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων: «Είμαστε αντίθετοι στις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων όταν αυτές πραγματοποιούνται με μόνο κίνητρο  την εξοικονόμηση πόρων και χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια, διότι  δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος για τους μαθητές.

Δεν υπάρχει λόγος, στις περιπτώσεις εκείνες  που πρόκειται για σχολεία – διδακτήρια  σύγχρονα και λειτουργικά, με ικανό αριθμό μαθητών, να προωθούνται συγχωνεύσεις διότι το ζητούμενο πρέπει να είναι  η ουσιαστική  βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων και η παροχή ποιοτικότερης  εκπαίδευσης προς τους μαθητές».

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ

Τέλος, την κ. Καραλαριώτου επισκέφτηκαν και μαθητές αλλά και γονείς του 7ου Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Λάρισας, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για την αναγκαιότητα επίλυσης του κτιριακού προβλήματος.

Όπως επεσήμαναν στην αντιπεριφερειάρχη, «η συνοικία του Αγ. Γεωργίου εμφανίζει συνεχώς αυξητική τάση των μαθητών της, οι οποίοι ελλείψει κατάλληλου διδακτηρίου Λυκείου, αναγκάζονται να συγκατοικούν – συνωστίζονται με μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ. Ζητούμε λοιπόν τη λειτουργία λυκείου στη συνοικία μας και προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τη μεταφορά του 4ου ΕΠΑΛ ώστε να αποσυμφορηθεί το σχολείο».

Από τη μεριά της η αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι θα έχει επικοινωνία τόσο με τον Δήμαρχο κ. Τζανακούλη, όσο και με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Πράντζου, έτσι ώστε να βρεθεί άμεση και ικανοποιητική λύση που θα  εξυπηρετεί  την ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή του Αγ. Γεωργίου, η οποία χρειάζεται το δικό της λύκειο και ταυτόχρονα βεβαίως δεν θα έχει αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία του 4ου ΕΠΑΛ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Αγροτικός Σύλλογος ΄Οσσας αναφέρουν τα εξής:

«Οσα σχολεία δεν κατάφεραν οι κυβερνήσεις να τα κλείσουν πέρισυ εξαιτίας της αγωνιστικής αντίστασης των γονέων και μαθητών, επιχειρούν να τα κλείσουν φέτος επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα και ψευτοεπιχειρήματα στο όνομα της εξόδου από την κρίση.

Έτσι ξαναφέρνουν πάλι την πρόταση για κλείσιμο του δημοτικού σχολείου ΄Οσσας και μεταφορά των μαθητών στο σχολείο του Συκουρίου. Όμως τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα για την κρίση ούτε οι γονείς τους για να την πληρώσουν εκτός όλων των άλλων και με μια τέτοια τιμωρία.

Η μεταφορά των μαθητών στο Συκούριο σημαίνει δυσβάσταχτα βάρη για τους γονείς αλλά και απίστευτη ταλαιπωρία για τα παιδιά.

Ταυτόχρονα σημαίνει μεγάλη υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μια και δεν υπάρχει στοιχειώδης υποδομή σε κτίρια αίθουσες και περιβάλλοντα χώρο καθώς και το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό με φυσικό επακόλουθο τα παιδιά να «στοιβαχτούνε» εξ αντικειμένου σε ακατάλληλους χώρους και προγράμματα μάθησης.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΄Οσσας καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος  Οσσας θα αντιπαλέψουν με όλα τα μέσα αυτή την απόφαση, διεκδικώντας τη συνέχιση λειτουργίας του ήδη υπάρχοντος δημοτικού μας σχολείου.

Τα παιδιά μας χρειάζονται αναβάθμιση της παρεχόμενης «δωρεάν» δημόσιας εκπαίδευσης και όχι υποβάθμιση όπως επιχειρείται με το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου ΄Οσσας.

Κάτω τα χέρια από το Δημοτικό Σχολείο ΄Οσσας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ