Τα σύννεφα όλο και χαμηλώνουν

Τα σύννεφα σχηματίζονται σε χαμηλότερο ύψος, περίπου 30 με 40 μέτρα (1% κατά μέσο όρο), την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, βρήκε έρευνα (University of Auckland, New Zealand) που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA, και στηρίχτηκε σε δεδομένα από δορυφόρο της NASA. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη και για το μελλοντικό παγκόσμιο κλίμα…

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Geophysical Research Letters, έδειξε μια γενική τάση μείωσης στο ύψος των νεφών. Το Παγκόσμια ύψος τους μειώθηκε κατά περίπου 1% κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας, ή περίπου 30 με 40 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται στην εμφάνιση λιγότερων νεφών σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Roger Davies, είπε ότι οι παρατηρήσεις παρέχουν μια ένδειξη ότι κάτι πολύ σημαντικό θα μπορούσε να συμβαίνει.

Μια συνεπής μείωση στο ύψος των νεφών θα επιτρέψει τη Γη να κρυώσει πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη και ενδεχομένως επιβραδύνοντας τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό μπορεί να αποτελεί έναν μηχανισμό ανάδρασης -που λειτουργεί για να εξουδετερώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

“Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνει τα σύννεφα να σχηματίζονται σε χαμηλότερο ύψος,” λέει ο συγγραφέας, “αλλά πρέπει να οφείλεται σε μια αλλαγή στα πρότυπα κυκλοφορίας που οδηγούν σε σχηματισμό νεφών σε μεγάλο υψόμετρο.”

Το διαστημικό σκάφος της NASA έχει προγραμματίσει να συνεχίσει τη συγκέντρωση στοιχείων για το υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας.

ΠΗΓΗ:Science Daily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ