Μετατρέπεται σε Α.Σ.Ο. η ΕΑΣ Λάρισας

Με συντριπτική πλειοψηφία 90 υπέρ, 2 κατά και 1 λευκό οι αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΕΑΣ Λάρισας τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής της αγροένωσης σε ΑΣΟ βάσει του νέου νόμου περί συνεταιρισμών που προβλέπει τη μετατροπή των ενώσεων σε συνεταιρισμούς που θα έχουν ενσωματώσει στους κόλπους τους ομάδες ανά αγροτικό προϊόν.

Παράλληλα οι αντιπρόσωποι με την ψήφο τους είπαν «ναι» στο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΑΣ το οποίο εκπόνησε και παρουσίασε η εταιρεία «ICAP».

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνέλευσης ο πρόεδρος κ. Χρ. Σιδερόπουλος αφού ξεκαθάρισε ότι στόχος του δεν είναι να συζητήσει για το παρελθόν αλλά για το μέλλον που ρυθμίζει πλέον ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών, παρουσίασε την πρόταση της διοίκησης που τάσσεται υπέρ της μετατροπής της ΕΑΣ σε ΑΣΟ με τη λειτουργία ομάδων ανά προϊόν. Επιπλέον τόνισε ότι ο νέος συνεταιρισμός θα έχει ως στόχο να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγροτών της περιοχής που θα της δώσουν την ευκαιρία να εμπορευτεί και πάλι τα προϊόντα τους, επισημαίνοντας ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να έχει η ΑΣΟ τζίρο ανάλογο με αυτό που είχε η ΕΑΣ Λάρισας το 2008.

Επίσης ο κ. Σιδερόπουλος πρότεινε η μερίδα του κάθε συνεταίρου στη νέα ΑΣΟ να ανέλθει στα 150 ευρώ και ζήτησε να εγκριθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΑΣ Λάρισας, αφού σε αντίθετη περίπτωση η αγροένωση θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται τόσο για τους αγρότες όσο και για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Στη συνέλευση όπως ήταν αναμενόμενο ασκήθηκε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης τα τελευταία χρόνια, αφού κανείς από τους αντιπροσώπους δεν έκρυβε την αγωνία του για ην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΑΣ Λάρισας.

Μιλώντας στη συνέλευση ο πρόσφατα παραιτηθείς πρόεδρος κ. Σπ. Τσικρίκας υποστήριξε ότι υπήρξαν προβλήματα κακοδιαχείρισης και σπατάλης κάνοντας μνεία τόσο στις τιμές με τις οποίες αγοράζονταν τα προϊόντα όσο και στις προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα αφού τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης της ΕΑΣ σε ΑΣΟ υποστήριξε ότι η συνεταιριστική μερίδα θα πρέπει να ανέλθει στα 500 ευρώ.

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

Κριτική στις διοικήσεις άσκησαν και άλλοι αντιπρόσωποι με τον κ. Σ. Χονδρονάσιο να κάνει λόγο για επικίνδυνη και τοξική διοίκηση και να ζητά να μην μετεξελιχθεί σε ΑΣΟ η ΕΑΣ Λάρισας.

Στις κατηγορίες απάντησε ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθ. Κοκκινούλης ο οποίος αφού τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος στην περιουσιακή κατάσταση όλων όσων διατέλεσαν πρόεδροι στην ΕΑΣ Λάρισας, υποστήριξε ότι η αγροένωση με πολιτική απόφαση οδηγήθηκε εκτός αγορών τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Κοκκινούλη η ΕΑΣ Λάρισας και ο ίδιος σαν πρόεδρος μπήκαν στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα για να ενισχύσει τα λεγόμενά του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος οδηγείται στα δικαστήρια μετά από μήνυση που του έκανε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καθ’ υπόδειξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μηνύθηκε και από την ΑΤΕ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις εγγυήσεις που έβαλε η ΕΑΣ σε προϊόντα, ενώ και το επιτόκιο των δανείων αυξήθηκε υπερβολικά τα τελευταία χρόνια προκαλώντας ασφυξία στην οργάνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Αθ. Νασίκας μόνο που τόνισε ότι δεν ήταν μόνο το ΠΑΣΟΚ που στοχοποίησε την ΕΑΣ Λάρισας αλλά και η ΝΔ, αφού όταν ήταν υφυπουργός Οικονομικών ο κ. Αδάμ Ρεγκούζας αναγκάστηκε να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας που άνοιξε την πόρτα για τη μετατροπή της ΕΑΣ σε ΑΣΟ στελέχη της «ICAP» παρουσίασαν πτυχές του σχεδίου εξυγίανσης της ΕΑΣ Λάρισας σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» του χρέους της οργάνωσης κατά 60 – 70% ώστε να μπορέσει η ΕΑΣ να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να ξαναβγεί στην αγορά μέσα από την εμπορεία των προϊόντων που θα περιλαμβάνονται στις δράσεις της νέας ΑΣΟ.

Το χρέος της ΕΑΣ Λάρισας σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες τα στελέχη της  «ICAP» ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 56 εκ. ευρώ και μετά το «κούρεμα» θα είναι της τάξης των 20 εκ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της οργάνωσης το 2011 ήταν της τάξης των 25 εκ./ ευρώ περίπου μειωμένος στο ήμισυ σε σχέση με τον τζίρο του 2008. Παράλληλα τονίστηκε ότι σε περίπτωση που γίνει το κούρεμα του δανείου θα πρέπει να γίνει και ένα ανάλογο κούρεμα στις υποθήκες που έχει βάλει η ΕΑΣ σε ακίνητη περιουσία ώστε να απελευθερωθούν περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν.

Ένα ακόμη στοιχείο που τονίστηκε ιδιαίτερα κυρίως από την πλευρά μελών της διοίκησης είναι ότι το χρέος που θα προκύψει μετά το κούρεμα θα μπορέσει να αξιοποιηθεί είτε μέσα από την παροχή υπηρεσιών (παρέμβαση της ΕΑΣ στην πώληση προϊόντων), είτε μέσα από την ενοικίαση μονάδων είτε στο άμεσο μέλλον μέσα από την εμπορεία προϊόντων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ