Στο ευρωπαϊκό δίκτυο αειφόρου τουρισμού η Κάρλα

Ενέργειες για την Ένταξη της Κάρλας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αειφόρου Τουρισμού σε Προστατευόμενες Περιοχές (EUROPARC FEDERATION), κάνει η περιφέρεια Θεσσαλίας που από τον Ιούλιο 2010, συμμετέχει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη βελτίωση της προστασίας, της ανάδειξης και της τουριστικής αξιοποίησης των προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρόκειται για το έργο 2BPARKS που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED μέχρι τα μέσα του 2013 σε συνεργασία με σημαντικούς εταίρους από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Το έργο 2BPARKS επικεντρώνεται στη βελτίωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού για τις προστατευόμενες περιοχές και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των τοπικών αρχών και των πολιτών, με στόχο τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από τις ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται οι προστατευόμενες περιοχές εξαιτίας της παρουσίας διενέξεων μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών επιταγών και των αναγκών της περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης.

Η περιοχή στην οποία παρεμβαίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η περιοχή προστασίας της Λίμνης Κάρλας. Μία νέα προστατευόμενη περιοχή της Θεσσαλίας και της χώρας, που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας – την ανασύσταση της Λίμνης Κάρλας – και που αποτελεί πνεύμονα ζωής για ολόκληρη την περιφέρεια.

Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα. Συγκεντρώθηκαν καλές πρακτικές για την ανάπτυξη προστατευόμενων περιοχών από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήθηκε βάση δεδομένων των βέλτιστων πρακτικών. Πραγματοποιήθηκε έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας, βάσει της οποίας προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό ευαισθητοποίησης και γνώσης των κατοίκων, των τοπικών επιχειρηματιών και των επισκεπτών της περιοχής για τα ζητήματα προστασίας. Αναπτύχθηκε χάρτα ανάλυσης προβλημάτων προστατευόμενων περιοχών και βάση δεδομένων διεθνώς αναγνωρισμένων εργαλείων για τους φορείς διαχείρισης που θα τους υποστηρίξουν στη βελτίωση των εργασιών τους. Συγκεντρώθηκαν καλές πρακτικές για τον αειφόρο τουρισμό στη Θεσσαλία. Ξεκίνησε η μελέτη του μοντέλου ανάπτυξης της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Κάρλας, που θα ολοκληρωθεί σε αμέριστη συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ., τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και την Επιχειρηματική Κοινότητα.

Μεγάλη πρόκληση για την προστατευόμενη περιοχή της Λίμνης Κάρλας, στο πλαίσιο του έργου 2BPARKS, είναι η υλοποίηση των πρώτων ενεργειών για την ένταξή της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αειφόρου Τουρισμού σε Προστατευόμενες Περιοχές (EUROPARC FEDERATION).

Το δίκτυο EUROPARC δημιουργήθηκε το 1995 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE. Το δίκτυο συντονίζει σήμερα το Πάρκο “Alpi Maritime Nature Park” της Ιταλίας, μαζί με ειδικούς από την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Το δίκτυο απαριθμεί σήμερα 88 προστατευόμενες περιοχές από τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν συμμετέχει έως σήμερα καμία προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός οτι τα μέλη του εν λόγω δικτύου απολαμβάνουν πλήθος προνομίων προβολής, δικτύωσης, διασύνδεσης με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, η ένταξη της Κάρλας σε αυτό αποτελεί πολύ σημαντική πρόκληση.

Η ένταξη μίας προστατευόμενης περιοχής στο δίκτυο EUROPARC προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός τοπικού δικτύου μεταξύ της προστατευόμενης περιοχής και των φορέων του τουρισμού που σχετίζονται με αυτή. Το σήμα ποιότητας που αποδίδεται στα μέλη είναι ιδιαίτερης σημασίας, αλλά μεγαλύτερη είναι η σημασία των διαδικασιών ανάπτυξης ποιότητας για τον αειφόρο τουρισμό που ακολουθούνται στη διαδικασία ένταξης.

Βασικές απαιτήσεις είναι η δημιουργία ενός μόνιμου τοπικού δικτύου, η ανάπτυξη στρατηγικής για τον αειφόρο τουρισμό και 5ετούς προγράμματος δράσης (διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του έργου 2BPARKS) και η συμφωνία με τους κανόνες του δικτύου EUROPARC.

Η διαδικασία ένταξης περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα: 1) εκδήλωση ενδιαφέροντος, 2) εγγραφή ως «υποψήφιο Πάρκο», 3) ένταξη στη βάση δεδομένων, 4) εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων του δικτύου, 5) υποβολή πλήρους αίτησης, 6) έλεγχος αίτησης, 7) φιλοξενία ειδικών για 2 ημέρες, 8) έκθεση ειδικών προς την Επιτροπή Αξιολόγησης, 9) απόφαση, 10) πιστοποιητικό ένταξης.

Τα οφέλη της ένταξης στο δίκτυο EUROPARC είναι πολλαπλά: 1) η ενίσχυση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία τους από το μαζικό τουρισμό, 2) η παροχή εμπειριών υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες, 3) η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της περιοχής και η ορθή ενημέρωση των επισκεπτών, 4) η ενθάρρυνση της ανάπτυξης τουριστικών προϊόντων που διευκολύνουν την ανακάλυψη και κατανόηση της περιοχής από τους επισκέπτες, 5) η ενίσχυση της γνώσης της προστατευόμενης περιοχής και των ζητημάτων αειφορίας από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, 6) η διασφάλιση οτι ο τουρισμός υποστηρίζει σημαντικά και δεν μειώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, 7) η βελτίωση των ωφελειών από τον τουρισμό για την τοπική οικονομία, 8) η παρακολούθηση και επιρροή στις τουριστικές ροές για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ