Νέα έργα 80 εκ. ευρώ στη Θεσσαλία

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών, κ.κ. Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Βορίδη, εξέφρασε ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός αφού όπως υποστήριξε στις συναντήσεις αυτές «κλείδωσαν» και αναμένεται να κλειδώσουν έργα προϋπολογισμού άνω των 80 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες δράσεις που πρόκειται να οριστικοποιηθούν στις νέες επαφές που θα έχει με τον κ. Βορίδη εντός της εβδομάδας.

Αναλυτικά σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Αγοραστός στη συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα αρμόδιου για το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», κ. Β. Διβάρη, οριστικοποιήθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα των υπογειοποιήσεων των δικτύων των ΤΟΕΒ Τυρνάβου με ποσό 238.000 ευρώ, ΤΟΕΒ Μακρυχωρίου με ποσό 300.000 ευρώ, ΤΟΕΒ Ταουσάνη με ποσό 833.000 ευρώ και ΤΟΕΒ Πηνειού με ποσό 1,45 εκ. ευρώ.

Επίσης εντάσσεται στο πρόγραμμα το έργο στον Ξηριά του Αλμυρού προϋπολογισμού 22 εκ. ευρώ και συνεχίζονται τα έργα στο Ληθαίο ποταμό, ενώ αναμένεται να ενταχθούν άμεσα οι αναδασμοί της Καρδίτσας και του Αλμυρού, ενώ εξασφαλίστηκε ισοδύναμο πρόγραμμα με το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης για τους αγρότες του Αλμυρού, οι οποίοι αναμένεται να ενταχθούν σε δράση για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων.

Με την ευκαιρία της συνάντησης οι κ.κ. Αγοραστός και Σκανδαλίδης συζήτησαν τόσο για το νομοσχέδιο που αφορά την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την πορεία του προγράμματος διανομής αγροτικής γης για το οποίο η Θεσσαλία ετοιμάζεται πυρετωδώς, όσο και για τις αδικίες στις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών, αλλά και για το θέμα των ενστάσεων βαμβακοπαραγωγών που δεν εισέπραξαν λόγω ζημιάς τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Τέλος ο κ. Αγοραστός ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα που πλήρωσαν αγρότες της περιοχής για τη νομιμοποίηση γεωτρήσεων.

ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΒΟΡΙΔΗ

Ο κ. Αγοραστός είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ. Μ. Βορίδη με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε τομεακά προγράμματα ώριμα έργα της Θεσσαλίας που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ λόγω της υπερδέσμευσης που ξεπερνά το 150%. Εκείνο για το οποίο δεσμεύθηκε ο κ. Βορίδης είναι η ένταξη σε πρόγραμμα του έργου της παράκαμψης Ζαγοράς με περισσότερα από 40 εκ. ευρώ, αλλά και η κατασκευή του δρόμου Λογγά – Βερδικούσιας με περίπου 10 εκ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν και άλλα έργα που πρόκειται να οριστικοποιηθούν στην επόμενη συνάντηση προϋπολογισμού άνω των 70 εκ. ευρώ.

Με αφορμή τις συναντήσεις ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η Περιφέρεια πετυχαίνει να φέρει στη Θεσσαλία εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ