Το μυστικό για να ελέγχουμε το θυμό μας βρίσκεται σε μια απλή άσκηση

Οι άνθρωποι που θυμώνουν εύκολα, είναι επιθετικοί, θα μπορούσαν να βοηθηθούν από μια απλή – αν και ελαφρώς περίεργη – άσκηση. Οι δεξιόχειρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ποντίκι του υπολογιστή, να ανακατεύουν τον καφέ ή να ανοίγουν την πόρτα με το αριστερό τους χέρι – και οι αριστερόχειρες θα πρέπει να κάνουν το αντίθετο…

Η «άσκηση» του εαυτού μας να χρησιμοποιεί τη «λάθος» πλευρά φαίνεται να δρα ως εξάσκηση και για τα άλλα είδη αυτοελέγχου, όπως είναι η ευγένεια.

Ο Δρ Thomas Denson, του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, είπε ότι η εξάσκηση στον αυτοέλεγχο δεν είναι διαφορετική από να βελτιώνεται κανείς στο παίξιμο του ποδοσφαίρου ή του πιάνου.

Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το μη-κυρίαρχο χέρι τους για δύο εβδομάδες, ελέγχουν την επιθετικότητα τους πολύ καλύτερα. Έτσι, αν είναι δεξιόχειρες, χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι για σχεδόν οτιδήποτε είναι ασφαλές να το κάνουν.

Ο Δρ Denson, η έρευνα του οποίου δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Directions in Psychological Science, είπε ότι ο αυτοέλεγχος είναι αυτός που μας κρατά από το να αρχίζουμε να ρίχνουμε μπουνιές όταν είμαστε σε μια ουρά, ή να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν έχουμε απέναντί μας ενοχλητικούς συναδέλφους.

Είπε: «Το να χρησιμοποιούν το ποντίκι, να ανακατεύουν τον καφέ, ή να ανοίγουν τις πόρτες με το αριστερό, οι δεξιόχειρες, απαιτεί οι άνθρωποι αυτοί να ασκούν αυτοέλεγχο, επειδή η συνήθης τάση τους είναι να χρησιμοποιούν το κυρίαρχο χέρι τους».

Ο Δρ Denson και οι συνεργάτες του, είπαν ότι οι εγκληματολόγοι και οι κοινωνιολόγοι εδώ και πολύ καιρό πίστευαν ότι οι άνθρωποι διαπράττουν βίαια εγκλήματα, όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία και έχουν χαμηλό αυτο-έλεγχο. «Είναι μια παρορμητική αντίδραση».

Τα τελευταία δέκα χρόνια και οι ψυχολόγοι που έχουν ενταχθεί σε αυτή την έρευνα, βρήκαν ότι ο έλεγχος του εαυτού μας και η επιθετικότητα είναι πραγματικά στενά συνδεδεμένα.

Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι, όταν οι άνθρωποι χάνουν τον έλεγχο για κάποιο χρονικό διάστημα, συμπεριφέρονται πιο επιθετικά.

Ο Δρ Denson είπε: «Νομίζω ότι, για μένα, τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα που έχουν βγει στο φως, είναι ότι αν δώσουμε στους επιθετικούς ανθρώπους την ευκαιρία να βελτιώσουν τον εαυτό τους, να τον ελέγχουν καλύτερα, γίνονται λιγότερο επιθετικοί.

Δεν είναι ότι οι επιθετικοί άνθρωποι δεν θέλουν να επιβάλλονται στον εαυτό τους – απλά δεν είναι πολύ καλοί σ ‘αυτό. Έτσι, θα ήταν δυνατό να διδάξει κάποιος τους ανθρώπους που είναι βίαιοι, να ελέγχουν τον εαυτό τους πιο εύκολα.

Ο Δρ Denson πρόσθεσε: «Αν κάνεις αυτή την απλή άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ικανότητα ελέγχου του εαυτού σου δυναμώνει με την πάροδο του χρόνου. Είναι ακριβώς όπως με οποιαδήποτε άλλη άσκηση, – είναι πιο δύσκολα στην αρχή». Αλλά, με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και έναν πολύ ενοχλητικό συνάδελφο, γίνεται ευκολότερο να τον αντιμετωπίσουμε…

Πηγή:dailymail.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ