Αστ. Ροντούλης: Αντισυνταγματικά τα εισοδηματικά κριτήρια για τα πολυτεκνικά επιδόματα

Λάβρος, κατά της ηγεσίας  του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εμφανίστηκε στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης, με αφορμή την απόφαση του κ. Λοβέρδου να ορίσει νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια στα πολυτεκνικά και τριτεκνικά επιδόματα.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, ο Λαρισαίος βουλευτής, τόνισε τα παρακάτω:

 «Η απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε περεταίρω μείωση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου να καταβάλλονται τα πολυτεκνικά και τριτεκνικά επιδόματα, φαίνεται ότι επαληθεύει τους βάσιμους φόβους του ΛΑ.Ο.Σ. για το εν λόγω ζήτημα. Η κριτική που ασκήθηκε από την μεριά μου στην τότε πρώτη απόφαση μείωσης των ορίων στα 55.000 ευρώ, δικαιώνεται πλήρως  αφού, το Υπουργείο αποφάσισε νέα μειωμένα εισοδηματικά όρια στα 45.000 ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων.

Πρέπει να τονιστεί επισταμένως, ότι η επιβολή εισοδηματικών ορίων στα εν λόγω επιδόματα είναι αντισυνταγματική, αφού αντιβαίνει το άρθρο 21 παράγραφος 2 του Συντάγματος που επιτάσσει ειδική μέριμνα για την πολύτεκνη οικογένεια.

Βέβαια, το Υπουργείο επικαλείται την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για αυτό προβαίνει σε αυτήν την μείωση των ορίων, ώστε να εξοικονομήσει 43  εκ. ευρώ. Αντί να βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα εξοικονόμησης αυτών των πόρων, επιτίθεται στις ευπαθείς ομάδες των τριτέκνων και πολυτέκνων. Επιτίθεται δηλαδή στους αιμοδότες του ελληνικού έθνους. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 20% των γηγενών ελλήνων που είναι 9 εκατομμύρια, είναι άνω των 65 ετών. Φθίνει το ελληνικό αίμα, γερνάει ο τόπος και η πολιτεία αντί να υποστηρίζει τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, τους βάζει οικονομικά εμπόδια σε αυτονόητα επιδόματα επιβράβευσης των γεννήσεων.

Θα ήταν απόλυτα λογικό αντί να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια, να βρίσκονταν δημοσιονομικά ισοδύναμα εξοικονόμησης των 43 εκ ευρώ. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε κάλλιστα το Υπουργείο Παιδείας και Δια βίου Μάθησης χρησιμοποιώντας το άρθρο 2 του νόμου 1566/85, να εξοικονομήσει 50 εκ ευρώ από την επιστροφή των βιβλίων των μαθητών μετά την λήξη της ακαδημαϊκής χρονιά, όπως γίνεται άλλωστε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, όλα τα κόμματα θα μπορούσαν να περικόψουν τα χρήματα που λαμβάνουν για τις δαπάνες τους, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να σταματήσει πλέον ο μαρασμός των  ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Αστέριος Ροντούλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ