Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κ. Βέλλιο στην Αθήνα

Η  Κυριακή 11 Μαρτίου ήταν μια μέρα πλημυρισμένη από συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους Βλατσιώτες, για τους Μακεδόνες, για όλους εκείνους που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον μεγάλο Βλατσιώτη ευεργέτη Κω/νο Βέλλιο. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση τελέστηκε μνημόσυνο όπου χοροστάτησε εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Κατόπιν στο κατάμεστο το αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κα Παναγ. Ψαράκη και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Γεωργ. Δακή,  της δημάρχου Εορδαίας κας Παρασκ. Βρυζίδου, του εκπροσώπου του Υπουργού Παιδείας κ. Γεωργίου Καραχάλιου (Το Υπουργείο Παιδείας διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εθνικό  κληροδότημα, το Βέλλιο κληροδότημα). Ακολούθησε αναφορά στην ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας και στη χρηματοδότησή της (από τον Κ. Βέλλιο) από την Αντιπρόεδρο της εταιρείας και ακαδημαϊκό κ. ΄Αννα Ψαρούδα –Μπενάκη, καθώς και αναφορά στη χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στη δωρεά 2.000 τόμων (από τον Κ.Βέλλιο) από την δ/ντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Αντωνία Αράχωβα.

Ο Κεντρικός ομιλητής κ. Κ. Βασβατέκης, πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας, καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο αναπτύσσοντας το ευεργετικό έργο του Κ. Βέλλιου.  Αφού ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης, είναι ένα οφειλόμενο χρέος απόδοσης ευγνωμοσύνης σ΄ έναν εθνικό ευεργέτη, σε μια εποχή που η προβολή των υψηλών ιδανικών της φυλής μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αναφέρθηκε στο έργο του ευεργέτη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής.

«Εντυπωσιακή είναι η παρουσία του στους τομείς του εμπορίου, των τραπεζικών και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων και της εκμετάλλευσης γαιών. Στην εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ο Βέλλιος συνδράμει στη γενική προσπάθεια για την εθνική υπόθεση και την επανάσταση του 1821 και συντελεί στο να αναπτυχθεί ισχυρότατη εθνική συνείδηση στους κόλπους της εύρωστης ελληνικής κοινότητας της Βιέννης. Υπήρξε εμπνευστής και διοργανωτής εράνων μεταξύ των πλουσίων ομογενών της Βιέννης και του Βουκουρεστίου, που απέφεραν σημαντικότατα κεφάλαια υπέρ της επανάστασης.

Όταν η πατρίδα του μετά από σκληρούς αγώνες αποκτά κρατική υπόσταση εκείνος έρχεται να τη στηρίξει δωρίζοντας πολλά από τα πλούτη του, μετουσιώνοντας τους καρπούς και τις θυσίες μιας ολόκληρης ζωής σε έργα φιλαλληλίας και αγάπης, σε ζωντανές εστίες παιδείας, ανθρωπισμού και προσφοράς.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βασβατέκης σημείωσε: «Ο βαρόνος Κ. Βέλλιος πέθανε στη Βιέννης σε ηλικία 66 χρόνων στις 11 Δεκεμβρίου του 1838. Ο βίος του αποτελεί ένα παράδειγμα ανδροπρεπούς δυτικομακεδονικού ήθους και έντιμης πάλης στον αγώνα της ζωής. Αληθινά μεγάλο και πολυσχιδές το έργο του. Το όνομά του κοσμεί τον κατάλογο των ευεργετών του έθνους.

Η εξαιρετικά αναπτυγμένη εθνική, κοινωφελής και φιλάνθρωπη ευαισθησία του τον καθιστά άξιο της εθνικής ευγνωμοσύνης και είναι φυσικό και ανθρώπινο ως Μακεδόνες αλλά και ως Βλατσιώτες, να αισθανόμαστε σεμνή υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη για τον Μεγάλο συμπατριώτη μας που επένδυσε τους καρπούς των κόπων του στην ελπίδα και την πίστη. Το έργο του Κ. Βέλλιου, (η ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας, η δωρεά στην Εθνική βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, το κληροδότημα, ο οικισμός των Μακεδόνων στη Αταλάντη, οι έρανοι υπέρ του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων), παρόν στη νεοελληνική ιστορία, φωτίζει όλες τις πτυχές του ευεργετισμού. Παρακαταθήκη και στήριγμα σε μια εποχή που χτυπιέται η μνήμη των λαών και των ανθρώπων.

Ο βαρόνος Κων/νος Βέλλιος, ευεργέτης υψηλής πνοής, είναι ο σημαντικότερος των εκ της Μακεδονίας ευεργετών».

Η συγκίνηση περίσσεψε όταν στο βήμα ανέβηκε ο απόγονος της οικογένεια Βέλλιου κ.Βασίλειος Μπέλλιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και π. Δήμαρχο Αθηναίων κ.Μπέη, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Δακή τη δήμαρχο Εορδαίας κ.Παρασκευή Βρυζίδου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλατσιωτών κ.Κώστα Βασβατέκη.

Ποίημα «στο βαρόνο Κων/νο Βέλλιο» της Νέλλη Βασβατέκη, απήγγειλε η Παρασκευή Τζαφέτα. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων. Το συντονισμό είχε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν.Λάρισας κ. Γίτσα Τζαφέτα και η Γεν.Γραμματέας Τάνια Παλαιού.

Ακολούθησε πρόγραμμα χορών Βλάστης και Μακεδονίας από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας που ενθουσίασε τους παρισταμένους και τους παρέσυρε στο χορό υπό τους ήχους της ορχήστρας χάλκινων πνευστών Κοζάνης. Την επιμέλεια των χορών και το συντονισμό της ομάδας είχαν ο Γιάννης Βασβατέκης και ο Νίκος Κολοβέτσιος.

Ιδιαίτερη έμφαση στις τιμητικές εκδηλώσεις έδωσε η παρουσία της πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα κ.Melitta Schubert, καθότι ο Κων.Βέλλιος υπήρξε ευεργέτης και της θετής του πατρίδας της Βιέννης, καθώς επίσης και η παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρέων (Αταλάντης. Παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθήνας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής , οι πρόεδροι των Συλλόγων Κοζανιτών , Πτολεμαϊδιωτών, Λαρισαίων Αθήνας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ