Γ. Ομήρου: Κύπρος και Ελλάδα μαζί θα ξεπεράσουν την κρίση

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα της Κύπρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε από τη Λάρισα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, που παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις την Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται…

Πάντως τόνισε με νόημα ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης αναγορεύοντας τη γεωγραφική θέση της Κύπρου σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Παράλληλα ο κ. Ομήρου ξεκαθάρισε ότι ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις των Τούρκων που επιδεικνύοντας αναίδεια θέλουν να έχουν λόγο ακόμη και στην ΑΟΖ, ενώ επιδιώκουν τη συνομοσπονδία εκ παρθενογένεσης. «Ο κυπριακός ελληνισμός δεν θα σκύψει τον αυχένα και δεν θα κάμψει τη σπονδυλική του στήλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο το 2ο εξάμηνο του 2012 κάνοντας λόγο για την ανάγκη θέσπισης πολιτικών στην Ε.Ε. που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και θα αναδεικνύουν δράσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή.

Φυσικά ο κ. Ομήρου έκανε αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου εξαιτίας της μεγάλης του έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα ενώ ανέφερε ότι και στην Κύπρο εφαρμόζεται σταθεροποιητικό πρόγραμμα.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι η ισχυρή Ελλάδα και η ισχυρή Κύπρος είναι αναγκαία προϋπόθεση για ασφαλή πορεία και για λύση εθνικών προβλημάτων, επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως παρά τις οικονομικές της δυσκολίες η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά την Κύπρο στη διεθνή σκηνή.

Ο κ. Ομήρου άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης με την Ελλάδα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο της επιλογής της κυπριακής δημοκρατίας για σταθερές σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης στην περιοχή. Πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο χρήσης του εδάφους της Κύπρου από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ή του Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου στο Ιράν ή τη Συρία, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι στην Κύπρο υπάρχει έδαφος που φιλοξενεί βρετανικές βάσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ