Ημερίδα για το φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων ζητά ο Ρ. Κομήτσας

Την άμεση διοργάνωση, στη Λάρισα, ενημερωτικής ημερίδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αντικείμενο τη δημιουργία και τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, όπως και τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, προκειμένου στη δεύτερη φάση της να υπάρξει η απαιτούμενη συμμετοχή και η διεξοδική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ζητά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Ρίζος Κομήτσας, σε επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους βουλευτές και τους δημάρχους της Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Κιλελέρ τονίζει:

«Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως και σε όλη τη χώρα, πέραν του ότι αποτελεί εργαλείο για την εξυπηρέτηση του βασικού στόχου της Οδηγίας 2000/60 της Ε.Ε., συνιστά και αναγκαιότητα προκειμένου να έχει τύχη κάθε ενέργεια στο μέλλον για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Όπως είναι γνωστό, η υδατική λεκάνη της Θεσσαλίας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε οριακό επίπεδο, εξαιτίας του κλιμακούμενου υδατικού ελλείμματος, το οποίο έχει άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και σοβαρές επιπτώσεις στην προοπτική ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα εγείροντας, συνάμα, ζητήματα που αφορούν ακόμη και την επάρκεια των υδάτων για την ύδρευση των πόλεων και των χωριών μας.

Η εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη την τρέχουσα περίοδο, έχει εξέχουσα σημασία για το περιβάλλον αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της περιφέρειάς μας. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα η σχετική διαβούλευση, που είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης των Σχεδίων Διαχείρισης Υ.Δ., δεν υπήρξε ουσιαστική και σημαδεύτηκε από τη μικρή συμμετοχή των περισσότερων εμπλεκομένων (δήμοι – ΔΕΥΑ, επιστημονικοί φορείς, Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, αγροτών κλπ.) Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 3 σχόλια στην ιστοσελίδα, που καταρτίστηκε για τη διαβούλευση από τη μελετητική ομάδα του Σχεδίου Διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας σχετικά με τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας και τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη λειτουργία του. Και όλα αυτά εκτυλίσσονται τη στιγμή που τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλίας, τα οποία έχουν άμεση σχέση με το εγχείρημα της ανατροπής του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου της περιοχής (εκτροπή Αχελώου, φράγμα Γυρτώνης, Κάρλα) δεν έχουν ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Τούτων δοθέντων και ενόψει της εκκίνησης της δεύτερης και σημαντικότερης φάσης διαβούλευσης για το Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας σας καλώ να μεριμνήσετε ώστε:

Α. Να διοργανωθεί το συντομότερο δυνατόν στη Λάρισα ενημερωτική ημερίδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αντικείμενο τη δημιουργία και τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας.

Β. Να δρομολογηθεί, άμεσα, ο συνολικός επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας προκειμένου στη δεύτερη φάση της να υπάρξει η απαιτούμενη συμμετοχή, η διεξοδική ενημέρωση και η κατάθεση θέσεων και προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ