Η άνοιξη φτάνει νωρίτερα φέτος

Η άνοιξη έχει έρθει νωρίτερα φέτος. Αυτό είναι αλήθεια όχι μόνο από μετεωρολογική άποψη, αλλά και από αστρονομική. Την τελευταία χρονιά που η άνοιξη έφτασε νωρίτερα  ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα, το 1896…

Η εαρινή ισημερία – η πρώτη ημέρα της άνοιξης – θα φτάσει αύριο (20 Μαρτίου) στις 5:14 Παγκόσμια Ώρα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι για αυτούς που ζουν στις χρονικές ζώνες Ειρηνικού, η ισημερία θα φτάσει απόψε (Μάρτιος 19).

Τώρα ίσως αυτό να φαίνεται παράξενο, αφού η πρώτη μέρα της άνοιξης ερχόταν πάντα στις 21 Μαρτίου και όχι στις 20 Μαρτίου, ενώ φέτος, σε κάποιες περιοχές, θα έρθει ακόμη νωρίτερα, στις 19 Μαρτίου.

Είναι ανήκουστο αυτό; Όχι, αν κοιτάξετε τα στατιστικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η 21η  Μαρτίου ήταν η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Η εαρινή ισημερία συνέβαινε στις 21 Μαρτίου (συνήθως ήταν αργότερα) μόλις τα 36 από τα 100 χρόνια – και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν στην αρχή και το μέσο του 20ου αιώνα. Έτσι, αν και η 21η  Μαρτίου είναι ριζωμένη στην κουλτούρα μας, σαν την παραδοσιακά πρώτη ημέρα της άνοιξης, έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από την τελευταία φορά που αυτό πραγματικά συνέβη.

Περισσότερα:space.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ