Αδίκημα η χρήση μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων

Ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου του βάμβακος, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας  Λάρισας  (Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς και συνιστά να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης, που αναγράφονται στις ετικέτες στην Ελληνική γλώσσα, καθώς ο τελικός χρήστης φέρει και την ευθύνη χρήσης του προϊόντος.

Επισημαίνεται ότι, επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση στην Χώρα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, μόνο εάν έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ.115/1997. Η χρησιμοποίηση μη-εγκεκριμένων ουσιών εκτός της ποινικής ευθύνης, εγκυμονεί κινδύνους για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον ενώ η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη.

Επίσης, η εφαρμογή προϊόντων φυτοπροστασίας για εχθρό, παθογόνο, ζιζάνιο ή σε καλλιέργεια, που είναι διαφορετικά από τα αναφερόμενα στην έγκριση, καθώς και σκευασμάτων μη-εγκεκριμένων ή σκευασμάτων που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία ενέχει τον κίνδυνο εντοπισμού υπολειμμάτων σε γεωργικά προϊόντα με πιθανές σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν   με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας στα τηλ. 2413 511 119, 144, 211 και  181

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ