Μαθητές γνώρισαν το βοτανικό κήπο

Με την επίσκεψη 80 μαθητών του 15ου και 43ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας στο Βοτανικό Κήπο ξεκίνησε το φιλόδοξο και καινοτόμο «Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα Πρασίνου και Περιβάλλοντος» που προέκυψε μέσα από την συνεργασία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων και της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις μαθητών των Ε-ΣΤ τάξεων  Δημοτικών Σχολείων στο Βοτανικό Κήπο που βρίσκεται εντός του Πάρκου του Αλκαζάρ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων με την αρωγή της  Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής μας,  θα εξηγούν στους μαθητές το ρόλο και την αξία των φυτών, των δέντρων και των πάρκων στην πόλη σε άμεση συνεργασία με τους δασκάλους των τμημάτων.       Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ο σεβασμός και η προστασία του πρασίνου τόσο στο χώρο του σχολείου, όσο και σε όλους τους δημόσιους χώρους από τη μαθητική κοινότητα.

Οι μαθητές που  θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα κληθούν να φτιάξουν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς το δικό τους φυτολόγιο και να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από την αυλή του σχολείου τους. Την 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) θα γίνει έκθεση όλων των φυτολογίων και των άλμπουμ ενώ θα βραβευτούν τα  τρία  πιο πρωτότυπα, καλαίσθητα και πλούσια σε είδη φυτών φυτολόγια, καθώς επίσης και οι τρεις πιο όμορφες σχολικές αυλές, που συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας. Επίσης θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όλα τα σχολεία που θα λάβουν μέρος στη δράση.

Στην χθεσινή πρώτη ημέρα το παρών έδωσαν τόσο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης ο οποίος δήλωσε: Ο Βοτανικός Κήπος  του Δήμου Λαρισαίων ολοκληρώθηκε το 2010 και καταλαμβάνει ένα χώρο 3,5 στρεμμάτων στην περιοχή  του πάρκου του Αλκαζάρ. Φιλοξενεί 190 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή αλλά και ξενικά, εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν πλέον συστατικά μέρη των πάρκων και  των ιδιωτικών κήπων της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα περιφραγμένο χώρο που εσωτερικά οργανώνεται από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί από κοντά τα φυτά και να έχει πρόσβαση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.  «Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε  τους μαθητές των σχολείων της Λάρισας  στο Βοτανικό Κήπο του Δήμου Λαρισαίων κι έτσι να δίνουμε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση, αλλά και τον πλούτο της βιοποικιλότητας της περιοχής μας.

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Άρης Γαλάτος τόνισε πως « το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν βασικούς συντελεστές της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, που επηρεάζουν ιδιαίτερα την αισθητική της πόλης και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Δυστυχώς όμως σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι  είμαστε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την καταστροφή του πρασίνου σε πολλές γωνιές της πόλης με αποτέλεσμα να κατασπαταλούμε πολύτιμους οικονομικούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών. Από την άλλη μεριά το ευτύχημα είναι ότι οι τα σημερινά παιδιά δεν φαίνεται να μας μοιάζουν. Οι σημερινοί μαθητές ως αυριανοί πολίτες είναι η καλύτερη επένδυση για να αντιμετωπισθούν με επιτυχία τα περιβαλλοντικά προβλήματα των πόλεων» ενώ  ευχαρίστησε  για την συνεργασία την διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων  κυρία Κατερίνα Σταγιάννη αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της υπηρεσίας Πρασίνου που αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του προγράμματος.

Τέλος η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης κάλεσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επισκέψεων στο Βοτανικό Κήπο της Λάρισας, τόσο για εκπαιδευτικούς, όσο και για ψυχαγωγικούς λόγους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τη φετινή χρονιά σε πιλοτική βάση ενώ από την νέα σχολική χρονιά θα επεκταθεί με επισκέψεις των σχολείων στον Δημοτικό Λαχανόκηπο του Δήμου Λαρισαίων. Ήδη αρκετά σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή με τις αιτήσεις να συνεχίζονται προς την διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τους μαθητές των δημοτικών σχολείων που επισκέφθηκαν το Βοτανικό Κήπο συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Κ. Κέδρας, Α. Γκριμπούζης, Σ. Νάτσα και Α. Γιαλαμάς, ενώ τους μαθητές ξενάγησε η Δασολόγος της Υπηρεσίας Πρασίνου κ. Β. Τσουρλή και η προϊσταμένη Νέων Έργων κ. Χρ. Μπεριάνη. Παρούσα ήταν επίσης η εθελόντρια δασολόγος Φ. Καρυώτη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ