Τα παυσίπονα μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ehud Grossman της Ιατρικής Σχολής Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, και του Ιατρικού Κέντρου Sheba, πολλά κοινά φάρμακα –όπως είναι τα παυσίπονα- είναι τα βαθύτερα αίτια της υπέρτασης, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, και ανευρίσματα…

Τα χημικά συστατικά των φαρμάκων αυτών μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση ή να εμποδίσουν την επίδραση των αντι-υπερτασικών φαρμάκων. Και ενώ πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση, τόσο οι ασθενείς, όσο και οι γιατροί παραμένουν επικίνδυνα ανενημέρωτοι.

Η έρευνά του δημοσιεύεται στο American Journal of Medicine.
“Στην διάγνωση των αιτιών της υπέρτασης, τα συνηθισμένα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη συχνά παραβλέπονται,” λέει ο καθ. Grossman. Οι ασθενείς συχνά υποθέτουν ότι επειδή ένα φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί χωρίς συνταγή, είναι σχετικά ακίνδυνο. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα

Πολλά από τα φάρμακα που συνδέονται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι αρκετά διαδεδομένα, λέει ο καθηγητής Grossman, του οποίου η έρευνα παρέχει και μια επισκόπηση των φαρμάκων τα οποία σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, διάφορα αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη χάπια για τον έλεγχο του πόνου, και βακτηριακά αντιβιοτικά.

Αν και η υψηλή πίεση του αίματος είναι γνωστή παρενέργεια πολλών από αυτά τα φάρμακα, οι γιατροί δεν τη λαμβάνουν πάντα υπόψη τους στη θεραπεία που προτείνουν, και δεν ενημερώνουν τους ασθενείς για τους δυνητικούς κινδύνους που συνδέονται με αυτά. Είναι τελικά ευθύνη του γιατρού να ζυγίσει τις επιλογές θεραπείας και να παρουσιάσει την καλύτερη στους ασθενείς του, υποστηρίζει ο καθηγητής Grossman.

Περισσότερα:ScienceDaily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ