Εκλεισε μία στις 5 επιχειρήσεις της Λάρισας

Μικρή αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, παρουσιάζουν τα κλειστά καταστήματα στη Λάρισα αφού το ποσοστό τους σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ έφτασε το 17,6% ενώ το προηγούμενο εξάμηνο ήταν 16,5%. Το γεγονός αυτό μαρτυρά ότι πλέον στην πόλη 1 στις 5 επιχειρήσεις έχει βάλει λουκέτο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στο υπό εξέταση εμπορικό κομμάτι της πόλης παρουσιάζει μια ομοιόμορφη κατανομή των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες εμπορικές περιοχές που εξετάστηκαν, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στο χάρτη που έδωσε η ΕΣΕΕ στη δημοσιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κρίσιμη παρουσιάζεται η κατάσταση στους εμπορικούς δρόμους Μανδηλαρά και Ασκληπιού όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα κλειστά καταστήματα

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντός του Μαρτίου επιχειρήθηκε με τη συμβολή κατάλληλων μεθόδων και εργαλείων της οικονομικής γεωγραφίας, η συστηματικότερη μελέτη των εμπορικών δρόμων με τη χρήση μίας εναλλακτικής μεθοδολογίας που έχει ως βάση της την καταγραφή εμπορικών ζωνών ταυτόχρονα με την καταγραφή των εμπορικών δρόμων.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα δυσμενές και στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός από την Αθήνα, αφού στο κέντρο της Λάρισας, η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές κατέγραψε αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 48%. Μπορεί να γίνει λόγος για «επιδημία λουκέτων» στην αγορά η οποία συνεχίζεται και αυξάνεται ως «μεταδοτική ασθένεια».

 

Αύγουστος 2010 Μάρτιος 2011 Αύγουστος 2011 Μάρτιος 2012 Αναλογία κλειστών επιχειρήσεων Μεταβολές

Μάρτιος 2012/2011

ΛΑΡΙΣΑ  7,9% 11,9%  16,5% 17,6% 1/5 47,90%

ΔΡΟΜΟΙ ΜΕ ΡΕΚΟΡ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κ.α.) που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Λάρισας

Ασκληπιού 24,7%

Μανδηλαρά 27,0%

Πατρόκλου 26,1%

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

α) Μετεγκατάσταση / ερήμωση παράδρομων:

Παρατηρείται μια μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία, και αντίθετα αποχώρηση επιχειρήσεων από κεντρικούς εμπορικούς δρόμους λόγω υψηλών ενοικίων. Μπορεί δηλαδή να καταγράφεται αύξηση του ποσοστού λουκέτων σε μια περιοχή αλλά ταυτόχρονα όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και ήταν εγκατεστημένες σε λιγότερο εμπορικούς δρόμους αποφασίζουν τη «μετεγκατάστασή» τους με στόχο την αμεσότερη πρόσβαση στην πελατεία.

β) Περισσότερα λουκέτα στα αστικά κέντρα:

Η τάση η οποία είχε διαπιστωθεί στις προηγούμενες καταγραφές αναφορικά με την ένταση του προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας, επιβεβαιώθηκε και με την τωρινή έρευνα και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά τόσο στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με άλλες περιοχές της περιφέρειας όπως η Βέροια, η Κοζάνη, η Έδεσσα, το Ηράκλειο και η Λάρισα. Για παράδειγμα, ενώ τα λουκέτα στην Αθήνα πλησιάζουν το 30%, στη Λάρισα το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αν και αυξάνεται δεν ξεπερνά το 20%. Τα εμπορικά κέντρα των αστικών πόλεων παρακμάζουν εντονότερα, αφού το βιοτικό επίπεδο στην περιφέρεια αντιστέκεται λόγω της μεγαλύτερης συνοχής του κοινωνικού ιστού που σε συνθήκες κρίσης λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας.

δ) Αλλοίωση των χαρακτηριστικών της αγοράς:

Σε πολλούς εμπορικούς δρόμους διαπιστώθηκε ότι οι κλειστές επιχειρήσεις αφορούν και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως μεταποίηση, καφετέριες, ανταλλακτικά αυτοκινήτων (ιδίως σε πιάτσες), υπηρεσίες κ.λπ. Μία τέτοια εξέλιξη έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη στρέβλωση της παραδοσιακής και σύγχρονης εικόνας μίας «αγοράς» σε όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Η ερήμωση δρόμων από τέτοιους είδους επιχειρήσεις, οι οποίες είναι άμεσα συνυφασμένες με τη λειτουργία της τοπικής αγοράς, ακόμα κι αν το εμπόριο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και αντιστέκεται, είναι εύλογο ότι άμεσα θα φέρει αλυσιδωτές συνέπειες σε κάθε είδους καταστήματα.

«ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»

Το γεγονός ότι διαθέτουμε πλέον στοιχεία για τέσσερις συνεχόμενες περιόδους καταγραφής, δίνει τη δυνατότητα της κατασκευής του Δείκτη Επιβίωσης Εμπορίου. Ο δείκτης αφορά μόνο τους υπό εξέταση εμπορικούς δρόμους και η συμβολή του έγκειται στην καλύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων και την απεικόνισή τους. Όπως προκύπτει από το παρακάτω διάγραμμα η πορεία του δείκτη μεταξύ Αυγούστου 2010 και Μαρτίου 2012 στο κέντρο της Λάρισας είναι φανερά πτωτική.

O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Γιώργος Τσιαπλές δήλωσε τα εξής: «Απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, στη Λάρισα έχουμε αύξηση των λουκέτων κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο. Πολλές επιχειρήσεις αποχωρούν από κεντρικούς εμπορικούς δρόμους λόγω υψηλών ενοικίων και είτε κλείνουν είτε επαναγκαθίστανται σε περιφερειακούς εμπορικούς δρόμους. Το φαινόμενο αυτό αποδεικνύει, ότι πλέον τα ενοίκια δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες ενός επιχειρηματία. Κρίνω ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο για την αγορά και το εμπόριο, ενώ οι επιχειρηματίες οι οποίοι θα αποφασίσουν να διακόψουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους θα αυξηθούν σημαντικά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ