Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Διαλύονται τα νοσοκομεία

Την αγανάκτησή τους για την εικόνα διάλυσης που εμφανίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κάνοντας λόγο και για αποτυχία του ΕΟΠΥΥ, καταδικάζοντας την πολιτική τόσο του υπουργού Υγείας όσο και του διοικητή του νέου οργανισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Εικόνα διάλυσης εμφανίζει το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, καθώς ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια και προχωρούν σταδιακά σ’ όλη την επικράτεια σε επίσχεση εργασίας, με «αιχμή του δόρατος» τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής των εφημεριών και υπερωριών.

Ακατάλληλοι χώροι αντιμετώπισης και νοσηλείας ασθενών, σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό και αντικατάσταση του με νέα εισαγόμενα «φθηνά» φάρμακα, ανεπαρκής αριθμός ιατρονοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, μη ασφαλή και εξαντλητικά προγράμματα εφημερίας, ιατρικά μηχανήματα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, τεράστιες αναμονές και ταλαιπωρία των αρρώστων στην εφημερία, «αραχνιασμένα» χειρουργικά τραπέζια, αποτελούν το σημερινό σκηνικό του Δημοσίου Συστήματος Υγείας του κ. Λοβέρδου.

Απ’ την άλλη μεριά, ορισμένοι Διοικητές των νοσοκομείων, βλέποντας τους εφημερεύοντες του «τσάμπα» να ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και απειλούν τους γιατρούς, καθοδηγούμενοι φυσικά απ’ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη μέσω ενός ΕΟΠΥΥ που οδηγείται με σταθερά βήματα στον οικονομικό «θάνατο» απ’ τις ανεπάρκειες και παραλείψεις των εμπνευστών του, αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο για τα 9,5 εκατ. ασφαλισμένων, που καθημερινά πληρώνουν απ’ την ήδη λεηλατημένη τσέπη τους.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, αντί να εμμένουν σε επικοινωνιακού τύπου αντιπαραθέσεις, θα έπρεπε να είχαν παραδεχτεί την βιωσιμότητα και το δίκαιο των αιτημάτων του ιατρικού κόσμου, γιατί η συνέχιση της πολιτικής τους οδηγεί σε απόγνωση γιατρούς και ασθενείς.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πολιτικές του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ.Βουδούρη, που συνεχίζουν αμετανόητοι ακόμα και σήμερα να παίζουν «παιχνίδια» με την υγεία του Λαού και τους λειτουργούς της και ζητάμε την άμεση απομάκρυνσή τους.

Τέλος, δηλώνουμε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με όλους τους πολίτες την παροχή από την πολιτεία υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση την ώρα της ανάγκης και θα αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του προς τους συμπολίτες μας».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ