Μειώνει τα αρδευτικά τέλη ο ΤΟΕΒ Πηνειού

Σε ουσιαστική μείωση των αρδευτικών τελών για τη νέα αρδευτική περίοδο θα προχωρήσει ο ΤΕΟΒ Πηνειού μετά την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του οργανισμού που ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για θέσπιση αρδευτικού τέλους 10 ευρώ ανά στρέμμα φέτος γεγονός που σημαίνει μείωση της τάξης του 16,5% σε σχέση με πέρυσι.

Φυσικά αυτή η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι ισχύουν εκπτώσεις για καλοπληρωτές που ξεκινούν από κυμαίνονται από 5% έως 15% ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης των οφειλών για τη νέα αρδευτική περίοδο.

Παράλληλα με απόφασή της η συνέλευση για τους βαμβακοκαλλιεργητές της Δήμητρας που επλήγησαν πέρυσι από το χαλάζι θεσπίζει μείωση 2 ευρώ ανά στρέμμα για τα περυσινά τέλη σε όσους υπέστησαν ζημιά από 60% έως 80% και 4 ευρώ για όσους η ζημιά κυμαίνεται από 80% έως 100%.

Η συνέλευση επίσης ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία να ολοκληρωθεί άμεσα (χθες αν είναι δυνατόν) το φράγμα Γυρτώνης, να ολοκληρωθεί το αρδευτικό της Κάρλας και να προωθηθούν τα έργα του Αχελώου. Ο ΤΟΕΒ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσει ουσιαστικά έργα μέσω του προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής  ώστε να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση νερού και μείωση του κόστους παραγωγής.

Εκείνο που τονίστηκε και χθες έντονα είναι η έλλειψη ουσιαστικής αστυνόμευσης στην περιοχή ευθύνης του οργανισμού γεγονός που οδηγεί σε τεράστιες απώλειες, λόγω κλοπών, σε υποδομές στα αντλιοστάσια και στις γεωτρήσεις, αλλά και πραγματικού ελέγχου στους χώρους υποδοχής των κλοπιμαίων, ώστε να σταματήσουν οι κλοπές.

Μιλώντας στη χθεσινή συνέλευση ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Γιώργος Λαδόπουλος υποστήριξε ότι παρά την αδιαφορία της πολιτείας να δώσει λύσεις στα αιτήματα του οργανισμού η διοίκηση κόντρα στο πνεύμα των καιρών προχωρά σε φιλολαϊκές προτάσεις απαλλάσσοντας τους αγρότες από ένα σημαντικό κόστος. Αυτό όπως τόνισε οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΤΟΕΒ κατόρθωσε να μειώσει το κόστος λειτουργίας του μέσω του νέου αντλιοστασίου, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η αιρετή περιφέρεια ανέλαβε φέτος την κατασκευή των πρόχειρων φραγμάτων στον Πηνειό.

Επίσης έκανε ειδική αναφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξόφληση οφειλών των αρδευτών προς τον οργανισμό υπογραμμίζοντας ότι για το 2011 οφείλουν τέλη το 42% των αρδευτών αλλά η πλειοψηφία τους αδυνατεί να πληρώσει αφού δεν έχει εισπράξει χρήματα ούτε από ενισχύσεις, ούτε από προγράμματα, ούτε και από πώληση προϊόντος.

Τέλος τόνισε ότι οι οφειλές παρελθόντων ετών έχουν δοθεί σε νομικό σύμβουλο του οργανισμού για να προχωρήσει τη δικαστική διαδικασία για την είσπραξή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ