Ορισμένα επιβραδυντικά φλόγας κάνουν τις πυρκαγιές πιο θανατηφόρες

Μερικά από τα επιβραδυντικά φλόγας που έχουν προστεθεί σε χαλιά, ταπετσαρίες επίπλων, πλαστικά, παιδικά στρώματα, καθίσματα αυτοκινήτων και αεροπορικά καθίσματα, και σε άλλα προϊόντα για να καταστέλλουν τις φλόγες στις πυρκαγιές, στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τοξικών αερίων που είναι η Νο 1 αιτία θανάτου στις πυρκαγιές…

Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο Σαν Ντιέγκο στις 27 Μαρτίου στο 243ο  National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS), τη μεγαλύτερη επιστημονική κοινότητα στον κόσμο. Η Anna A. Stec, Ph.D.,  από το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, και του Centre for Fire and Hazards Science, επικεφαλής της έρευνας, εστίασε στην ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία επιβραδυντικών φλόγας, τα οποία περιέχουν το χημικό στοιχείο βρώμιο. Το βρώμιο ανήκει σε ομάδα στοιχείων που ονομάζονται αλογόνα.

“Τα επιβραδυντικά φλόγας “με βάση το αλογόνο” είναι αποτελεσματικά στη μείωση της ευφλεκτότητας των υλικών, όμως, αυξάνουν την ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα και του υδροκυανίου που απελευθερώνονται κατά την καύση. Αυτά τα αέρια, και όχι οι θερμικές επιδράσεις των εγκαυμάτων στο σώμα, είναι η Νο 1 αιτία των θανάτων από φωτιά.”

Σχεδόν 10.000 θάνατοι από πυρκαγιές εκδηλώνονται στις βιομηχανοποιημένες χώρες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η εισπνοή τοξικών αερίων που απελευθερώνονται από την καύση των υλικών – και όχι τα εγκαύματα – προκαλεί τους περισσότερους θανάτους και τα περισσότερα από τα σοβαρά τραύματα.

Σε αντίθεση με τους επιβραδυντές αλογόνου, τα επιβραδυντικά φωτιάς με βάση τα ορυκτά, έχουν μικρή επίδραση στην τοξικότητα της φωτιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ