ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ: Ρατσιστική και ξενοφοβική αντίληψη τα κέντρα μεταναστών

Τη διαφωνία τους με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών σε όλη την Ελλάδα εκφράζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα δικαιωμάτων της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για ρατσιστική και ξενοφοβική αντίληψη από την πλευρά της πολιτείας που με τη δημιουργία αυτών των στρατοπέδων θέλει να καλύψει την έλλειψη ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η αναβίωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης- κράτησης μεταναστών σαφώς και δεν μπορεί να βρίσκει σύμφωνο τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μετά από την γενικότερη πολιτική  καταστολής και  καταπάτησης των δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών και την πρωτοφανή επίθεση στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» συνεχίζει την απάνθρωπη πολιτική της, προσποιούμενη ότι τώρα, προεκλογικά, προσπαθεί να βρει λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Το μεταναστευτικό όμως ζήτημα, ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή και που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από την χρόνια αδιαφορία και τη χρόνια μη διεκδίκηση μιας σειράς πραγμάτων που θα το επίλυαν, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με φράχτες στον Έβρο όπως έχουμε ξαναπεί, ούτε και βέβαια με στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

Η κυβέρνηση εμφανώς προσπαθεί να καλύψει το κενό μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, στρέφοντας το βλέμμα της κοινωνίας μακριά από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ακρίβεια και την ανεργία στις οποίες την έχει καταδικάσει, διαμορφώνοντας έτσι το περιεχόμενο μιας άλλης «πολιτικής ατζέντας» εν όψει των εκλογών.

Η δημιουργία κλειστών στρατοπέδων κράτησης μεταναστών οδηγεί στην εμπέδωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων και καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα. Η διέξοδος στο υπαρκτό ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί παρά να είναι στηριγμένη στις αρχές της δημοκρατικής, κοινωνικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προβλήματος. Με ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, με τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων προς τις χώρες που επιθυμεί να φτάσει η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχόμενων μεταναστών, τη γρήγορη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων ασύλου από τις αρχές, αλλά και την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Τέλος, μόνο μέσα από μια συνολική «επιθετική» πολιτική απέναντι στην Ε.Ε., μπορούμε να διεκδικήσουμε και μια συνολική, ανθρώπινη Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ