Όχι στη μείωση των διαθέσιμων των ΑΕΙ από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σχετικά με το μείζον θέμα της αιφνίδιας μείωσης των διαθεσίμων των Πανεπιστημίων από τους λογαριασμούς που υποχρεωτικά τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνεδρίασαν οι πρυτανικές αρχές σε έκτακτη Σύνοδο στην Αθήνα και αποφάσισαν την από κοινού διεκδίκηση των ποσών που αναλήφθηκαν.

Σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει το αίτημα των πρυτανικών αρχών της χώρας για μη μείωση των διαθέσιμων των πανεπιστημίων, αν και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από αυτή τη διαδικασία χάνει μόλις 477,79 ευρώ. Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σύμφωνα  με το ν.2469/1997 τα διαθέσιμα κεφάλαια των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων συνιστούν κοινό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ. Κατά την ερμηνεία της Τράπεζας, οι ετήσιες επιχορηγήσεις που εκ του Συντάγματος δικαιούνται τα Πανεπιστήμια από την Πολιτεία, δεν θεωρούνται τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά κεφάλαια που επενδύονται από την Τράπεζα «άμεσα και υποχρεωτικά» σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ενεργοποιηθήκαν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που κατέστησαν αναγκαστική τη μείωση της αξίας των παραπάνω «τίτλων».

Τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του Προεδρείου της Συνόδου «έχασαν» από αυτήν την πράξη περίπου 92 εκατομμύρια από τις καταθέσεις που υποχρεωτικά τηρούσαν στην ΤτΕ.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «απώλεσε» 477,79 Ε (τετρακόσια εβδομήντα επτά ευρώ και εβδομήντα εννέα λεπτά) μόνον! Ωστόσο, για λόγους στοιχειώδους αλληλεγγύης θα συμμετάσχει στην από κοινού αναζήτηση τυχόν αστικών και ποινικών ευθυνών για όσες οικονομικές ζημίες έχουν προκύψει από  παρεμβάσεις τρίτων στα ελληνικά πανεπιστήμια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ