Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Τη διαφωνία τους με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με αφορμή τις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών στη Λάρισα, εκφράζουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Απ. Νάνος. Στην ερώτησή τους επισημαίνουν τα εξής:

«Η αντεργατική – αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, συνοδεύεται από ένταση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και της καταστολής των αγώνων, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να αποδεχτούν φοβισμένα και μοιραία κάθε αντεργατικού μέτρο οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.

Πριν μερικούς μήνες (7/9/2011) με μήνυση που ασκήθηκε με πρωτοβουλία της επιχείρησης ΚΑΦΕ ΓΟΥΕΜΠ για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου, καταδικάστηκαν από 6-8μήνες με 3ετή αναστολή, τα 9 μέλη του προηγούμενου Δ.Σ του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Λάρισας, γιατί αποφάσισαν και συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις έξω από την επιχείρηση πριν 1 χρόνο, με αίτημα την επαναπρόσληψη του Γραμματέα του Συνδικάτου και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στις 22/2/2012 σύρθηκαν στα δικαστήρια για δεύτερη φορά  με το ίδιο αιτιολογικό.

Επειδή το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό (μέσα στο 2011 υπήρξαν και άλλες διώξεις όπως 6μηνη φυλάκιση σε 2 συνδικαλιστές της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας γιατί συμμετείχαν στην περιφρούρηση πανεργατική απεργίας το 2006).

Επειδή ακολουθούν δίκες με κατηγορούμενους τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα και πρώην μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας για κινητοποιήσεις που έγιναν το 2009 έξω από την πολυεθνική ΤΖΑΜΠΟ.

Επειδή αποστέλλονται συνεχόμενες κλήσεις για καταθέσεις στον πρόεδρο του ΕΚΝ. Λάρισας για τις περσυνές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν ενάντια στα βάρβαρα και άδικα χαράτσια έξω από τις Εφορίες, αλλά και στον υποψήφιο Δήμαρχο και νυν Δημοτικό Σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και σε πρώην νομαρχιακούς συμβούλους επειδή επισκέφθηκαν κινητοποίηση κτηνοτρόφων στα διόδια για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, είναι προφανές ότι για να υλοποιηθεί η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων απαιτείται ο εκφοβισμός των εργαζομένων και ο περιορισμός της συνδικαλιστική δράσης με στόχο την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

• Τι μέτρα θα παρθούν για να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας και γενικά και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

• Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να είναι ελεύθερη η συνδικαλιστική δράση στους χώρους εργασίας και για να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην απεργία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ