Πώς να ψήνουμε υγιεινά στη σχάρα

Το ψήσιμο στη σχάρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψουμε χωρίς την προσθήκη επιπλέον λίπους, αλλά το πρόβλημα δημιουργούν τα καμένα μέρη του κρέατος που περιέχουν δύο είδη χημικών ενώσεων, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο. Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα για την υγεία «MyHealthNewsDaily» αναφέρθηκε τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε για να ψήνουμε σωστά και υγιεινά στη σχάρα…
Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι όταν οι πρωτεΐνες μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες – όπως συμβαίνει με το ψήσιμο, το τηγάνισμα, αλλά και το ψήσιμο στη σχάρα – δημιουργούνται οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), ιδίως στα καμένα μέρη, στις άκρες του κρέατος.

Επίσης, όταν οι χυμοί του κρέατος στάζουν πάνω στα κάρβουνα ή σε θερμές επιφάνειες και δημιουργούν καπνό, εμφανίζονται οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH). Ο καπνός στροβιλίζεται στη συνέχεια γύρω από τα τρόφιμα που ψήνουμε, και οι καρκινογόνοι αυτοί παράγοντες κολλούν πάνω στο κρέας.

Γι αυτό, πρώτη συμβουλή είναι να μην αφήνετε τη σχάρα σας να γίνεται πολύ…καπνιστή.

Εδώ είναι και μερικές τεχνικές ψησίματος που πρέπει να θυμάστε:

  • Πρέπει να περιορίζετε τον χρόνο ψησίματος. Για να το πετύχετε αυτό  μη ψήνετε κατεψυγμένο κρέας. Αν τα κομμάτια κρέατος είναι μεγάλα θα μπορούσατε να επιλέξετε να τα μαγειρέψετε προηγουμένως για λίγα λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.

  • Αφαιρείτε το λίπος από τη μπριζόλα και –γενικά- επιλέγετε άπαχο κρέας για να μειώσετε τον καπνό που προκαλούν τα λίπη όταν στάζουν.

  • Μαρινάρετε τα κρέατα με ξύδι ή χυμό λεμονιού, τα οποία προστατεύουν τις επιφάνειές τους από τις καρκινογόνες ουσίες που κυκλοφορούν.

  • Να γυρίζετε τακτικά το κρέας που ψήνετε ώστε να περιορίζετε την ποσότητα των χυμών του που στάζουν.

  • Να κόβετε το κρέας σε μικρά κομάτια για να μειώνετε το χρόνο ψησίματος.

  • Ρυθμίστε τη σχάρα έτσι ώστε να απέχει τουλάχιστον 15 εκατοστά από τα κάρβουνα.

  • Τα ψάρια και το κοτόπουλο είναι πιο υγιεινές επιλογές από τα κόκκινα κρέατα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Τα δε λαχανικά είναι ιδανικά για ψήσιμο στη σχάρα, επειδή δεν δημιουργούν HCAs.

  • Επίσης, κρατήστε το κρέας σας δροσερό στο ψυγείο μέχρι την ώρα του ψησίματος, και μη χρησιμοποιείται πιάτα όπου είχατε πριν το άψητο κρέας για να βάλετε στη συνέχεια το ψημένο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ