Τοξικό χημικό στην οδοντόκρεμά μας

Η τρικλοζάνη (triclosan), μια χημική ουσία που σκοτώνει τα μικρόβια, και με την οποία είναι εμποτισμένα είδη καθημερινής χρήσης, όπως οδοντόπαστες, σαπούνια, είδη μακιγιάζ, αποσμητικά, διάφορα σχολικά είδη, κάλτσες, εσώρουχα και σουτιέν, σανδάλια, πάνινα παπούτσια, σκεύη κουζίνας, και εκατοντάδες άλλα προϊόντα, μπορεί σύντομα να απαγορευθεί στον Καναδά, χάρη σε μια πρόσφατη επιστημονική επανεξέταση που θεωρεί τη χημική αυτή ουσία τοξική για το περιβάλλον…

Στην Αμερική, αν και μελέτες του αντιμικροβιακού χημικού ανάγκασαν την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να παραδεχτεί ότι υπάρχουν «βάσιμες ανησυχίες» για τις σοβαρές επιπτώσεις της τρικλοζάνης στην υγεία των ανθρώπων, εξακολουθεί να επιτρέπεται η χρήση της.

Επειδή η τρικλοζάνη βρέθηκε να είναι τοξική για το περιβάλλον, θα περιοριστεί η χρήση της στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που πωλούνται στον Καναδά.

Σε πλήρη αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς έχει αναλάβει πρωτοβουλία να εξετάσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τις επιπτώσεις που έχουν στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, 200 χημικές ουσίες. Μια προηγούμενη νίκη στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας είναι η απαγόρευση της χρήσης της δισφαινόλης Α, μιας άλλης χημικής ουσίας που προκαλούσε ορμονικές διαταραχές, και που χρησιμοποιούνταν σε μπιμπερό.

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η τρικλοζάνη αλλάζει τις κανονικές ορμονικές διεργασίες και λειτουργεί ως τοξίνη του θυρεοειδούς. Κάποια στοιχεία δείχνουν επίσης, ότι προκαλεί αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά θανατηφόρων λοιμώξεων, και ακόμη οτι συνδέεται με την επιδείνωση των αλλεργιών.

Τα προϊόντα που περιέχουν triclosan διαφημίζονται ως “απαλλαγμένα από τα μικρόβια”, “σύμμαχοι στη μάχη κατά των μικροβίων», «άοσμα», «αντιμικροβιακά», ή «αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κακοσμίας», παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη αποδείξει ότι η χρήση απλού σαπουνιού με νερό λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με τα αντιβακτηριακά σαπούνια. Μια δημοφιλής οδοντόκρεμα, η Colgate Total, περιέχει triclosan.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να κυκλοφορήσει τη δική της αξιολόγηση για τους κινδύνους του χημικού τον επόμενο χειμώνα, αλλά μέχρι τότε, είναι στο χέρι των καταναλωτών να προστατευτούν από το εν λόγω επιβλαβές χημικό.

Πώς να προστετευτείτε από το triclosan:

1. Χρησιμοποιήστε ένα μη τοξικό σαπούνι αντί για τα αντιβακτηριακά. Το triclosan κάνει κακό και σε εσάς, αλλά και εξαφανίζει κάθε υδρόβια ζωή, αφού το ξεπλύνετε στο νεροχύτη.

2. Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που διαφημίζονται ως αντιμικροβιακά ή που ισχυρίζονται ότι πολεμούν τις οσμές. Προϊόντα που έχουν Microban, πολύ πιθανό να περιέχουν και triclosan.

3. Αποφεύγετε επίσης σαπούνια που περιέχουν τρικλοκαρβάνη (ξαδελφάκι της τρικλοζάνης). Αν χρειάζεστε ένα αντιβακτηριακό, και δεν έχετε πρόσβαση σε κανονικό σαπούνι και νερό, αναζητήστε απολυμαντικά χεριών με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα 70%. Αποφεύγετε τα τεχνητά αρώματα σε απολυμαντικά, γιατί και αυτά έχουν επίσης συνδεθεί με προβλήματα υγείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ