Την πεποίθησή της ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής στη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας εξέφρασε η Λαρισαία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Βάσω Αλεξανδρίδου μιλώντας στην 1η Διεθνή Έκθεση για τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Όπως επισήμανε η κα Βάσω Αλεξανδρίδου στην ομιλία της ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κι εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού, «ο τουρισμός έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: «συμβάλλει στην αύξηση του παραγόμενου εισοδήματος και ταυτόχρονα συμβάλλει και στην αύξηση του εισοδήματος για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σχεδόν σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.
Άρα, ο τουρισμός μας δίνει και τη «μεγάλη εικόνα», το εισόδημα στο σύνολο της χώρας, και τη «μικρή εικόνα», το εισόδημα σε επίπεδο οικογένειας», σημείωσε η Λαρισαία βουλευτής και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
• «Η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας είναι σταθερά πάνω από 15% και κατά περιόδους ξεπέρασε το 18%, όμως θεωρώ ότι πρέπει να φτάσει στο 40% του ΑΕΠ
• Δημιουργεί απασχόληση σε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, σε διαφορετικά επίπεδα γνώσεων και ειδίκευσης και κυρίως στους νέους και στη περιφέρεια.
• Ένας στους πέντε κατοίκους της Ελλάδας απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στον τουριστικό τομέα.
• Κάθε ευρώ που καταναλώνεται στον τουρισμό δημιουργεί υπερδιπλάσια δευτερογενή κατανάλωση στην υπόλοιπη οικονομία».
Η κα Βάσω Αλεξανδρίδου χαρακτήρισε τον τουρισμό ως «τον δυναμικότερα αναπτυσσόμενο τομέα της ελληνικής οικονομίας» κι έφερε τα εξής παραδείγματα:
«Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα με σημαντική συμβολή στους στρατηγικούς στόχους της αλληλεγγύης και της ευημερίας της χώρας και παγκόσμια.
Σημαντικός είναι και ο πολιτιστικός τουρισμός, η ανάπτυξη του οποίου δεν δημιουργεί μόνο μια αίσθηση γνώσης και υπερηφάνειας για την τοπική ιστορία και ταυτότητα αλλά βοηθά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μεγάλα είναι τα περιθώρια για την ανάδειξη και ενίσχυση του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα, ενώ έκδηλο είναι και το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου και των τουριστικών επιχειρηματιών για συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση. Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δυστυχώς είναι πολύ μικρά και αυτό οφείλεται στην απουσία του σχετικού θεσμικού πλαισίου γεγονός το οποίο πρέπει να διαμορφώσουμε. Και φυσικά δε ξεχνάμε τις δυνατότητες του συνεδριακού τουρισμού, του γιώτινγκ και του τουρισμού για την Τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες».
Η Λαρισαία βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες όπως τις χαρακτήρισε δυνατότητες κι ευκαιρίες που παρέχουν στην Ελλάδα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού κι έκρινε αναγκαία «την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση διότι ο εναλλακτικός τουρισμός μέσω προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, ο πράσινος τουρισμός, τα ΟΠΑΑΧ, το Leader, μπορεί να στηριχθεί και να μεγαλουργήσει».