Σε απόψεις και θέσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των στερεών αποβλήτων στην περιοχή που διατυπώθηκαν από δημάρχους και συμβούλους της Τοπικής Διοίκησης οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από εκπροσώπους μαζικών φορέων και ειδικούς επιστήμονες στην διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας, που έγινε πριν λίγες μέρες στην Καρδίτσα – απάντησαν, με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, ο Β. Μπούτας περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας του ΚΚΕ και ο Χρ. Τέγος, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ στο δήμο Καρδίτσας και μέλος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Υπογραμμίζοντας την πλήρη αντίθεσή τους μ’ αυτές τις θέσεις, τόνισαν την ανάγκη οργάνωσης του εργατικού, του αγροτικού και συνολικότερα του λαϊκού κινήματος της Θεσσαλίας για να αποτρέψει αντιλαϊκές πολιτικές που η εφαρμογή τους είναι προ των πυλών .
Πιο συγκεκριμένα :
Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη των σχεδίων διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας με ευθύνη του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Στις προβλέψεις αυτών των σχεδίων θα είναι η προοπτική του πλέγματος των έργων της εκτροπής του Αχελώου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο τρόπος αξιοποίησης του ΥΗΣ Πλαστήρα κ.λπ.
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Τα αίτια της ανεπάρκειας του υδατικού ισοζυγίου της Θεσσαλίας αλλά και η δραματική υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της, βρίσκονται στην ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι σε κλιματικά ή τεχνικά προβλήματα που επιχειρούν ορισμένοι να προβάλλουν.
ΟΙ βασικότερες πολιτικές που ασκούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τα κόμματα της πλουτοκρατίας:
Η εμπορευματοποίηση του νερού όπως ομολογείται στην προμετωπίδα της σχετικής κοινοτικής οδηγίας (2000/60/Ε.Κ.) με βασική της αρχή το «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. Πλευρά αυτής της πολιτικής είναι πιθανή ιδιωτικοποίηση του ΥHΣ Πλαστήρα στην Καρδίτσα.
Η περιορισμένη διοχέτευση δημόσιων πόρων για έργα υποδομής για ορθολογική διαχείριση του νερού.
Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
Η έλλειψη σχεδίων διαχείρισης υδάτινων πόρων Θεσσαλίας, οι κατά καιρούς δικαστικές αποφάσεις κατά της εκτροπής, η ανεπαρκής χρηματοδότηση κατασκευής των έργων, αλλά κυρίως η κατεύθυνση της Ε.Ε. για μείωση των δυναμικών καλλιεργειών που τις ονομάζουν «υδροβόρες», προετοίμασαν το έδαφος για να βάλουν «ταφόπλακα στην εκτροπή του Αχελώου».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Το θεσμικό πλαίσιο, που οι αστικές κυβερνήσεις δημιούργησαν, για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο πρόσφατος εφαρμοστικός νόμος του 2ου μνημονίου που προβλέπει τη δυνατότητα πώλησης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις σε ενεργειακά ζητήματα, όλα αυτά δημιουργούν κλίμα αποδοχής στην πώληση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) της λίμνης Ν. Πλαστήρα σε ιδιώτες.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει να κάνει απλά με το ενεργειακό τμήμα του εργοστασίου, αλλά και με τον έλεγχο από τον ιδιώτη κι άλλων θεμάτων, μιας και ο ΥΗΣ Πλαστήρα χρησιμοποιείται από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας για την παροχή πόσιμου νερού σε 100.000 κατοίκους, για την άρδευση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων της Θεσσαλικής πεδιάδας, καθώς και για τη διατήρηση ορίου του υδάτινου δυναμικού του ταμιευτήρα της λίμνης Ν. Πλαστήρα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται στις συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας έχει την ακόλουθη εικόνα:
• Έχει αναδειχθεί σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
• Αποτελεί πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις με κριτήρια την μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
• Επομένως, ο τομέας αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων αποτελεί πεδίο και για την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, αφού λειτουργικοί τομείς της καθαριότητας και των εγκαταστάσεων θα εκχωρηθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους.
• Τα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή αποβλήτων συσκευασίας χωλαίνουν στο πλαίσιο εκχώρησης του συναφούς αντικειμένου στην «Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης Α.Ε.» (ΕΕΑΑ.ΑΕ) που ελέγχεται και διοικείται από τους μεγαλοβιομηχάνους.
• Αποτελεί χώρο για την επέκταση των «ελαστικών σχέσεων εργασίας.
• Τέλος, η διαχείριση των απορριμμάτων χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής για επιπλέον χαράτσια στο λαό, αφού πληρώνει τα τέλη καθαριότητας με τη λογική της «ανταποδοτικότητας».
Όλα αυτά επιδιώκονται και υλοποιούνται με το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου, που τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την Τοπική ανάπτυξη, Τοπική Διοίκηση…». Σχέδιο Νόμου το οποίο εκτός των άλλων προβλέπει την δημιουργία σε επίπεδο αιρετής Περιφέρειας ενός νέου Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) με την υποχρεωτική συγχώνευση όλων των υπαρχόντων εν λειτουργία παρεμφερών φορέων.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου νόμου οι τρεις υπάρχοντες και λειτουργούντες φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλία (σε Δυτ. Θεσσαλία ως Α.Ε., σε Λάρισα και Μαγνησία ως σύνδεσμος), θα ενοποιηθούν σε ένα φορέα με χώρο ευθύνης του ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Η συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «εξελίξεις που αφορούν στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τους φορείς διαχείρισης» που έγινε τη Δευτέρα στην Καρδίτσα ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων των Δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην περιοχή μας. Χωρίς περιστροφές αποκάλυψαν ότι αν θέλουμε να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για τα έργα και τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, είναι μονόδρομος οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τέλος, ανέφεραν ότι ο νέος φορέας (ΦΟΔΣΑ) που θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τα παραπάνω στη Θεσσαλία, λόγω της σύμπραξης (ΣΔΙΤ) δεν θα έχει ανάγκη να προσλάβει προσωπικό, μιας και αυτό θα είναι ευθύνη των ιδιωτών που θα λειτουργούν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προβάλλει τους παρακάτω στόχους για άμεση , εδώ και τώρα διεκδίκηση και πάλη:
1. Διαμόρφωση νέου Εθνικού (Κεντρικού) Σχεδιασμού με τον οποίο, με προοπτική δεκαετίας ενόψει και των τεχνολογικών εξελίξεων, θα περιλαμβάνονται:
I. Καθορισμός και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με πρωταρχικό μέλημα την κατά το δυνατόν μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος προκειμένου να υποβληθεί σε αερόβια ζύμωση (κομποστοποίηση) και κατόπιν η επεξεργασία με μηχανική ανακύκλωση ενός μέρους των μη προδιαλεγμένων (σύμμεικτων) αποβλήτων.
II. Καθορισμός όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή.
III. Ουσιαστική αποκατάσταση όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
IV. Καθορισμός, με βάση τα παραπάνω, διαχρονικών εθνικών στόχων σε σχέση με την επεξεργασία των απορριμμάτων και συγκεκριμενοποίησή τους ανά Περιφέρεια, που θα επανεξετάζονται ανά εύλογα διαστήματα.
V. Καθορισμός σε ό,τι έχει σχέση με τη χωροθέτηση ανά είδος εγκατάστασης των κριτηρίων καταλληλότητας για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά και σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού.
2. Δημιουργία ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα για τη λειτουργία όλων των μονάδων και προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων , με μόνιμη σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων.