Απέχουν από την Τετάρτη οι καθαρίστριες από την καθαριότητα των σχολείων

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από αύριο Τετάρτη οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων του δήμου Λάρισας αφού ούτε η σημερινή συνάντηση που είχε το σωματείο με τον αντιδήμαρχο κ. Σπ. Μπαρμπούτη είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι καθαρίστριες επέδωσαν εξώδικο στη δημοτική αρχή και στο υπουργείο με το οποίο τονίζουν ότι ξεκινούν από την Τετάρτη αποχή.

Σε ανακοίνωση του σωματείου μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπαρμπούτη αναφέρονται τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της διοίκησης του σωματείου και των εργαζομένων με τον αντιδήμαρχο κ. Σπ. Μπαρμπούτη οι εργαζόμενοι δεν πήραν καμία απάντηση για το ζήτημα της καταβολής των πενιχρών μισθών των 300 ευρώ, που τους οφείλουν σχολικές επιτροπές του δήμου από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η δημοτική αρχή  όχι μόνο κινήθηκε στο πνεύμα των ημερών και ως Πόντιος Πιλάτος αποποιήθηκε των ευθηνών της, άλλα ενοχλημένη από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ζήτησε να μάθει αν είναι σύμφωνοι όλοι οι εργαζόμενοι με την ανακοίνωση του σωματείου καθαριστών-καθαριστριών και αν την προσυπογράφουν.

Το σωματείο  απευθυνόμενο στον κ. Μπαρπουτη του απάντησε ότι δεν πρόκειται να βάζουμε τους εργαζόμενους έναν-έναν να υπογράφουν τις ανακοινώσεις. Αυτό συνιστά ωμή παρέμβαση στην λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και  μια ακόμη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους, και να  τους τρομοκρατήσει με σκοπό να εμποδίσει τους αγώνες τους, με το ταξικό τους σωματείο. Δηλώνουμε στην δημοτική αρχή ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατείτε.

Από αύριο Τετάρτη 4 Απριλίου, με την επίδοση του εξώδικου στην Δημοτική Αρχή, άλλα και στο Υπουργείο Παιδείας και το ΕΙΝ, ξεκινάμε την αποχή από την καθαριότητα των σχολείων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εν τω μεταξύ με αφορμή τη χθεσινή απάντηση του γραφείου Τύπου του δήμου σε ανακοίνωση του σωματείου, η διοίκηση του σωματείου δίνει συνέχεια στον “πόλεμο” των ανακοινώσεων με νέα ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Δεν περιμέναμε από την Δημοτική Αρχή της Λάρισας να μπει μπροστά στον δίκαιο αγώνα μας, καθώς δεν το συνηθίζει να στέκεται αρωγός στην πάλη των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μεροκάματου και των άλλων δικαιωμάτων τους. Ούτε είχαμε την αυταπάτη ότι τούτη η Δημοτική Αρχή θ’ αναγνωρίσει τις δικές της ευθύνες για το πρόβλημά μας και, κάνοντας την αυτοκριτική της, θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις για την επίλυσή του. Αυτό που αναμέναμε να πράξει – κι αυτό έπραξε – ήταν να στραφεί εναντίον μας, να επιτεθεί, δηλαδή, στους εργαζόμενους που διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και όχι στην κυβέρνηση που αρνείται να τους πληρώσει.

Μας κατηγορεί, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος για ανηθικότητα, επειδή – λέει – επιτιθέμεθα στον δήμο «για ένα θέμα που ανήκει εξολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας και στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας». Εκτός του ότι πολύ εύκολα ξεστομίζει βαριές κουβέντες, θα θέλαμε να του επισημάνουμε ότι και πολύ εύκολα επιχειρεί «να βγάλει την ουρά του απέξω».

Δεν έχει ευθύνες ο κ. Τζανακούλης και η Δημοτική Αρχή που τέσσερις μήνες τώρα αδιαφορούν, επί της ουσίας, για το γεγονός ότι κοντά στους 100 εργαζόμενοι στα σχολεία του δήμου Λαρισαίων παραμένουν απλήρωτοι κι αδυνατούν να εξασφαλίσουν το ψωμί της οικογένειάς τους; Και τί θα πει ότι «ο δήμος έκανε και εξακολουθεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και πιέζει, συστηματικά, να λυθεί το πρόβλημα;

Πότε, πώς, πού, ποιόν πιέζει η Δημοτική Αρχή και δεν μας το λέει καθαρά; Δεν έπρεπε «να κινήσει γη και ουρανό» για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι;»

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Λάρισας « ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ» με ανακοίνωσή του στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων του νομού, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες.

Παράλληλα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το υπουργείο Παιδείας φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Οι διευθυντές των Δημοτικών σχολείων είναι εργαζόμενοι, δεν υπέγραψαν καμία σύμβαση με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα  και δεν τρομοκρατούν και δεν απειλούν κανέναν.

Μάλιστα ως οικονομικοί διαχειριστές των Σχολικών Επιτροπών τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν τις καθαρίστριες στην ώρα τους και πολλές φορές από την τσέπη τους.

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να καταβάλλει άμεσα μέσω Ε.Ι.Ν. τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, γιατί βρίσκονται σε απόγνωση και αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις οικογενειακές τους  ανάγκες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ