Ερευνα για πιθανό καταλογισμό σε βάρος του Κ. Τζανακούλη

Με αίτηση τους προς τη ΓΓ Αποκεντρωμένης διοίκησης κα Γερακούδη οι Ιωάννης Σάπκας, Γεώργιος Σούλτης, Κωνσταντίνος Ι. Καραμπάτσας, Κωνσταντίνος Τσιαούσης και Θεοφάνης Χατζηγρίβας, ως δημότες του Δ. Λαρισαίων, ζητούν να γίνει έρευνα για την γνωστή υπόθεση, όπου ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης αρνούνταν να πληρώσει το δικηγόρο του Δ. Λαρισαίων με αποτέλεσμα και να τον εξαναγκάσει σε σειρά δικαστικών αγώνων και να επιβαρυνθεί ο δήμος Λάρισας με δικαστικά έξοδα και τόκους.

Ζητούν δε να καταλογιστεί η ζημία που υπέστη ο Δ. Λαρισαίων από άστοχες ενέργειες της Δ. αρχής και του Δημάρχου Κ. Τζανακούλη, καθώς ως δημότες υφίστανται τις συνέπειες από την, κατά την άποψή τους, κακή δημοσιονομική διαχείριση του δ. Λαρισαίων στην υπόθεση του κ. Μάριου Κουτσογεώργου και την εξ αυτής επέλευση οικονομικής ζημίας στο δ. Λάρισας. Αναφέρουν στην αίτησή τους ότι ο δήμος επιβαρύνθηκε με περιττά έξοδα εξ αιτίας μιας σειράς δικαστικών αγώνων που οδηγήθηκε ο κ. Μ. Κουτσογεώργος κατά του Δ. Λαρισαίων για να διεκδικήσει και να λάβει τη νόμιμη αποζημίωσή του, που οφείλονται στην στείρα άρνηση της δημοτικής αρχής του Δ. Λαρισαίων και του δημάρχου Κ. Τζανακούλη να καταβάλει εγκαίρως την οφειλόμενη αποζημίωση στον πρώην δικηγόρο του δήμου Λαρισαίων, ή να έρθει σε συνεννόηση μαζί του για την τμηματική καταβολή

Αναφέρουν επίσης ότι από το με αριθμό πρωτοκόλλου 134.401/11.1.2012 έγγραφο του Δήμου προς τον πρώην δικηγόρο του δήμου Λαρισαίων προκύπτει ότι από 5.11.2011 (ημερομηνία πληρωμής του εντάλματος του κ. Μ. Κουτσογεώργου) μέχρι 30.12.2011 προτιμήθηκαν και εξοφλήθηκαν (κατά παράβαση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας), από το ταμείο του Δήμου πάρα πολλά εντάλματα μεταγενέστερης έκδοσης της σειράς του εντάλματος πληρωμής του πρώην δικηγόρου του Δ. Λαρισαίων, συνολικής αξίας 360.000? περίπου.

Αυτό είχε ως επακόλουθο να ζημιωθεί ο δήμος Λαρισαίων με το επιπλέον ποσό των 5.407,79? που προέρχεται από δικαστικά έξοδα, τόκους υπερημερίας και έξοδα εκτέλεσης τα οποία βαρύνουν την με ΚΑ 00.8111.00001 πίστωση του Προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2012, σύμφωνα με την 2/2012 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Λαρισαίων, αλλά και με αμοιβές των παρασταθέντων δικηγόρων του δήμου Λαρισαίων σε δύο δικαστήρια ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του ν. 3463/2006 σε περιπτώσεις καταλογισμού ζημίας που προξένησαν σε βάρος της περιουσίας των δήμων, περιφερειών ή νομικών τους προσώπων από δόλο ή βαριά αμέλεια, οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημοτικών και περιφερειακών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και της εκτελεστικής επιτροπής των αντίστοιχων ιδρυμάτων, οφείλουν να αποζημιώσουν το δήμο, την περιφέρεια, το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή το ίδρυμα για κάθε θετική ζημία

Η ζημία καταλογίζεται στα πρόσωπα αυτά με αιτιολογημένη πράξη τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής, που συγκροτείται στην έδρα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα αυτής.

Η επιτροπή εξετάζει τις υποθέσεις ύστερα από αίτηση του δήμου ή της περιφέρειας ή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή του ιδρύματος ή με αίτημα του οικείου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ενεργεί αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε δημότη, και αποφασίζει μέσα σε εύλογο διάστημα, αφού διενεργήσει έρευνα και καλέσει τα πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση της ζημίας, προς παροχή εξηγήσεων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ζητούν από τη ΓΓ να παραπέμψει την εν λόγω αίτηση καταλογισμού ζημίας του Δ. Λαρισαίων στην αρμόδια επιτροπή με σκοπό να προσδιοριστεί η συνολική ζημία που υπέστη ο Δήμος Λαρισαίων εξαιτίας μιας σειράς ασκόπων δικαστικών αγώνων που οδηγήθηκε ο εν λόγω ΟΤΑ κατά του Μ. Κουτσογεώργου για να αναγκαστεί και να καταβάλει τελικά επιπλέον 5.407,79? για δικαστικά έξοδα, τόκους υπερημερίας και έξοδα εκτέλεσης, καθώς και άλλα, (όπως αμοιβές των παρασταθέντων δικηγόρων του δήμου Λαρισαίων σε δύο δικαστήρια ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας), και να καταλογιστεί η ζημία στα κατά την κρίση της επιτροπής υπεύθυνα πρόσωπα (δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλη κλπ), κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 141 του ν. 3463/2006.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ