Μ. Βορίδης: Δεν μετακινείται το μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα

 

Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Έξαρχος σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται σε περιοχές της Λάρισας λόγω της ύπαρξης του Μηχανοστασίου του ΟΣΕ ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μαυρουδής Βορίδης αναφέρει:

«Το Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο για πολλές δεκαετίες. Σε αυτό εκτελούνται εργασίες συντήρησης, πετρελαιοδότησης, καθαρισμού και προετοιμασίας τροχαίου υλικού, καθώς και εργασίες οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, προκειμένου οι αμαξοστοιχίες να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση στο επιβατικό κοινό.

Για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και τη μείωση όσο το δυνατόν οποιουδήποτε είδους ενόχλησης των περιοίκων, ο ΟΣΕ έχει επενδύσει ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε έργα ανακαίνισης των υποδομών του Μηχανοστασίου προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του. Επιπλέον σε συνεργασία του Μηχανοστασίου Λάρισας με το δασαρχείο Λάρισας και την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Λάρισας έχουν φυτευτεί το 2005 και το 2008 πάνω από 300 δενδρύλλια (κυπαρισοειδή, πλατάνια, λεύκες κλπ) όπου ήταν δυνατόν προκειμένου να δημιουργηθεί μία ζώνη πρασίνου καθώς και μία πηγή οξυγόνου στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνεχής ανάπτυξη από τον ΟΣΕ του δικτύου της ηλεκτροκίνησης σταδιακά μειώνει την ανάγκη χρήσης ντιζελοκίνητου τροχαίου υλικού και κατά συνέπεια τη μείωση των παραγόμενων θορύβων και ρύπων. Ήδη από τις 7.9.2008 επεκτάθηκε η λειτουργία του δικτύου ηλεκτροκίνησης μέχρι την πόλη της Λάρισας, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση πολλών ντιζελοκίνητων δρομολογίων από σύγχρονους αθόρυβους και χωρίς εκπεμπόμενους ρύπους ηλεκτροκίνητους συρμούς.

Από τον μέχρι σήμερα εκσυγχρονισμό, ωφελήθηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και η πόλη της Λάρισας τόσο σε επίπεδο παρεχομένων σύγχρονων υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και υλικών αγαθών όσο και από άποψη βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της πόλης.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ