Οργανοφωσφορικά Φυτοφάρμακα: μικρότερα μωρά, πιο σύντομες εγκυμοσύνες

Η έκθεση σε έναν τύπο φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως σε καλλιέργειες που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, συνδέεται με πιο σύντομες εγκυμοσύνες και μικρότερα μωρά, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα φυτοφάρμακα αυτά, που είναι γνωστά ως οργανοφωσφορικές ενώσεις, σκοτώνουν τα έντομα διαταράσσοντας τον εγκέφαλό τους και το νευρικό τους σύστημα…

Αρχικά αναπτύχθηκαν ως δηλητήρια νεύρων κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, και μπορούν να διαταράξουν και το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα οργανοφωσφορικών έχουν μωρά που είναι, κατά μέσο όρο, 1 / 3 ελαφρύτερα από τα μωρά γυναικών που έχουν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φυτοφάρμακα, και οι εγκυμοσύνες τους διαρκούν περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες λιγότερο.

“Όταν βλέπουμε μια μείωση στο βάρος γέννησης, θα πρέπει να αρχίσουμε να  το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη,” δήλωσε ο Δρ Bruce Lanphear, κλινικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ερευνών Παιδιού & Οικογένειας του Νοσοκομείου Παίδων στο Βανκούβερ. “Για ένα παιδί, ίσως δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση, αλλά για έναν πληθυσμό μπορεί να είναι.”

Προηγούμενη έρευνα έδειξε επίσης ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα οργανοφωσφορικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Η χρήση των οργανοφωσφορικών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένουν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, είπε ο καθηγητής Lanphear. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι περισσότερο από το 90% των εγκύων γυναικών και παιδιών έχουν μετρήσιμα επίπεδα του οργανοφωσφορικού παρασιτοκτόνου στο σώμα τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου στην online έκδοση του περιοδικού Environmental Health Perspectives.

Περισσότερα:Health Day News

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ