Το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου είναι παλιό και πάμφθηνο

Δισεκατομμύρια δαπανώνται κάθε χρόνο για την εξεύρεση νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου, και πολύ λίγων η χρήση εγκρίνεται τελικά. Γι αυτούς τους λόγους γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα φάρμακα κατά του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη είναι, στην πραγματικότητα, ένα παλιό φάρμακο...

Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο για το διαβήτη, εγκρίθηκε το 1995, και έκτοτε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη το παίρνουν καθημερινά για να ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα τους. Η πρώτη ένδειξη ότι η μετφορμίνη μπορεί επίσης να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες ήρθε μια δεκαετία αργότερα, όταν δύο ερευνητικές ομάδες χωριστά, ανέφεραν ότι οι ασθενείς με διαβήτη ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο, και ακόμη λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο, αν έπαιρναν μετφορμίνη.

Αυτή η είδηση δεν εξέπληξε κανένα: Η μετφορμίνη αντιμετωπίζει το διαβήτη εν μέρει μειώνοντας τα επίπεδα της ινσουλίνης, και διάφοροι τύποι καρκίνου, όπως αυτοί του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη, έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης. Στη συνέχεια, το 2006, ερευνητές στον Καναδά βρήκαν ότι η μετφορμίνη αύξησε τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην καταστολή των όγκων του μαστού, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φάρμακο θα μπορούσε να πολεμήσει τον καρκίνο ενεργώντας κατευθείαν επάνω στα καρκινικά κύτταρα.

Κατά τα τελευταία χρόνια, μελέτες σε καλλιέργειες κυττάρων και ζώα έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη φαίνεται να επιβραδύνει ή να σταματά την ανάπτυξη ενός ευρέως φάσματος καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και τον καρκίνο του ενδομητρίου. Αυτή την εβδομάδα, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR) στο Σικάγο, οι ερευνητές παρουσίασαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από 20 μελέτες σχετικά με τη μετφορμίνη. Μερικές από αυτές αφορούσαν ανθρώπους.

Τα ενθαρρυντικά ευρήματα της μελέτης δεν είναι η μόνη αιτία ενθουσιασμού μεταξύ των γιατρών. Η μακρά ιστορία της μετφορμίνης ως ένα φάρμακο για το διαβήτη, δείχνει ότι είναι γενικά ασφαλές φάρμακο. Είναι επίσης εξαιρετικά φθηνή. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ σχετικά με την μετφορμίνη έληξε το 2002, οπότε τώρα το φάρμακο είναι διαθέσιμο και κοστίζει μόλις λίγα λεπτά το χάπι.

Περισσότερα:Health.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ