Να ψοφήσει και η γίδα του γείτονα

Γράφει η Ευαγγελία Ψαρρού

Όλο αυτό τον καιρό που υπάρχει ο ξεσηκωμός στον Αμπελώνα για την τιμή του νερού, η εντύπωση που αποκομίζω όταν συνομιλώ με κατοίκους του Τυρνάβου, είναι ότι αρκετοί υπηρετούν τη λογική: «να ψοφήσει και η γίδα του γείτονα» (εννοείται ότι και πολλοί διαφοροποιούνται –ευτυχώς- ξεκάθαρα από αυτή τη λογική). Και εξηγούμαι:…

Δεν ανήκουμε όλοι στο κίνημα «δεν πληρώνω». Μέχρι πριν μερικούς μήνες πληρώναμε κανονικά όλους τους λογαριασμούς μας, συμπεριλαμβανομένου και του λογαριασμού του νερού. Ξαφνικά όμως παρατηρήσαμε ότι αυτός τριπλασιάστηκε, και σε κάποιες περιπτώσεις πενταπλασιάστηκε. Αρχίσαμε να ψάχνουμε να δούμε τι συμβαίνει.

Ανακαλύψαμε ότι ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του νέου πια Δήμου Τυρνάβου, αποφάσισαν:

  • να αυξήσουν αισθητά την τιμή του νερού σε όλο το Δήμο, συμπεριλαμβανομένου και του Τυρνάβου.

  • να επιβάλλουν στους κατοίκους του Αμπελώνα το ειδικό τέλος του 80%.

 (η πολιτεία δίνει το δικαίωμα στους δήμους να το επιβάλλουν για να αυξάνουν τα έσοδά τους ώστε να έχουν επιπλέον χρήματα για να κάνουν έργα, αν και στον Αμπελώνα οι προηγούμενες δημοτικές αρχές άλλαξαν το δίκτυο ύδρευσης, συνέταξαν τη μελέτη για το δίκτυο αποχέτευσης, έκαναν επέκταση του δικτύου ύδρευσης κλπ, χωρίς ΠΟΤΕ να επιβάλλουν το τέλος του 80%. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος…).

Όπως ήταν φυσικό ο κόσμος άρχισε να διαμαρτύρεται. Ο δήμαρχος τελικά μείωσε μετά από δύο τρίμηνα την τιμή του νερού, και την έφερε στα επίπεδα που ίσχυαν στον Τύρναβο μέχρι το 2010, αλλά για το 80% απαντούσε με το στερεότυπο: «είναι υποχρεωτικό».

Όμως αυτό είναι ψέμα γιατί:

1ον Δεν το επέβαλε σε όλο το Δήμο. Το επέβαλε μόνο σε Αμπελώνα, Βρυότοπο και Αργυροπούλι. Δεν το επέβαλε –και καλά έκανε- σε Πλατανούλια, Δένδρα, Δαμάσι, Δελέρια και Ροδιά.

2ον Μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Αμπελώνα αποφάσισε και το απέσυρε και από τον Αμπελώνα, λέγοντας ότι θα τον ξαναβάλει όταν ξεκινήσουν τα έργα αποχέτευσης (τα οποία δεν προβλέπεται να αρχίσουν σύντομα γιατί ήδη ξεκίνησαν «τα όργανα» με τις ενστάσεις).

Συμπέρασμα:

1ον Αφού ο δήμαρχος επιβάλλει το ειδικό αυτό τέλος όποτε θέλει, το επιβάλλει όπου θέλει, αλλά και το αποσύρει όποτε θέλει, προφανώς ΔΕΝ: «είναι υποχρεωτικό».

2ον  Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της πόλης του Τυρνάβου, που πληρώνουν πάνω από 20 χρόνια το ειδικό αυτό τέλος, συνεχίζουν να είναι από τους λίγους δημότες του νέου Δήμου, που το πληρώνουν. Και παρόλα αυτά, αντί να διαμαρτυρηθούν μαζί με τους κατοίκους του Αμπελώνα, ώστε να αφαιρεθεί και από αυτούς –ειδικά τώρα που όλοι λίγο-πολύ υποφέρουμε από τα χαράτσια- φωνάζουν και λένε: «εμείς πληρώνουμε, να πληρώσετε και εσείς». Η γίδα του γείτονα που λέγαμε…

ΥΓ. – Στην τιμή του νερού, αυτή καθεαυτή, θα μπορούσε να βρεθεί μια χρυσή τομή, αν πάλευαν όλοι μαζί.

– Το αποχετευτικό έργο που θέλει να κάνει ο δήμαρχος αυτή την εποχή στον Αμπελώνα, δεν είναι βιώσιμο. Ακόμα και να γίνει –αν ποτέ ξεπεραστεί ο σκόπελος των ενστάσεων- καμία οικογένεια δεν θα μπορεί να δαπανήσει χρήματα για να συνδεθεί στο δίκτυο, αλλά και να πληρώνει επιπλέον τέλος για τη λειτουργία του. Δώρο άδωρο, δηλαδή…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ