Μεταλλαγμένες ζωοτροφές = μεταλλαγμένο γάλα

Την αντίδραση τεσσάρων μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών προκάλεσε η κίνηση της Greenpeace να τις κατηγορήσει για χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, αλλά και να προβεί σε επικολλήσεις αυτοκόλλητων στις συσκευασίες τους που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ…

Όπως απάντησε στην “ Ημερησία” σε ερωτήσεις επί των εργαστηριακών ελέγχων η υπεύθυνη της Εκστρατείας κατά των Μεταλλαγμένων, Έλενα Δανάλη, οι αναλύσεις έγιναν σε ανεξάρτητο, διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήριο.

Μάλιστα, η Greenpeace αποδίδει την ευθύνη στους ελέγχους προέλευσης των ζωοτροφών στις εταιρείες και όχι τους κτηνοτρόφους προβάλλοντας την “υποχρέωσή” τους για έμπρακτη επίδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αναφορικά με την επίδραση των μεταλλαγμένων ζωοτροφών στη δημόσια υγεία, η Greenpeace υποστηρίζει πως “οι διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις δεν επαρκούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών, αλλά ενδείξεις, όπως εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά, τοξική δράση κ.ο.κ., μας αρκούν για να αρνούμαστε να γίνουμε πειραματόζωα”.

Η “Ημερησία” απευθύνθηκε για το ζήτημα στον ομότιμο καθηγητή Γαλακτοκομίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Α. Μάντη ο οποίος υποστήριξε πως  ο μεταλλαγμένος παράγοντας, ακόμη και εάν υφίσταται στη ζωοτροφή, δεν περνά στο τελικό προϊόν, το γάλα, και βέβαια στον άνθρωπο. Ετσι, κατά τον ίδιο, οι οποιεσδήποτε αιτιάσεις για τη δημόσια υγεία έχουν σχέση μόνο με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο ή τα προϊόντα του.

Ο κ. Μάντης υποστήριξε δε πως οι μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες  εκτελούν τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας (στάβλος), αναλύσεις δημόσια αναρτημένες σε εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και έλεγχο της εφαρμογής των παραπάνω αρχών από ανεξάρτητο φορέα.

Η Greenpeace τέλος απάντησε στις κατηγορίες περί στοχοποίησης των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών λέγοντας πως «τα δείγματα ελήφθησαν από κτηνοτροφικές μονάδες χωρίς η Greenpeace να γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποιες γαλακτοκομικές εταιρείες καταλήγει το γάλα των μονάδων αυτών» και επιφυλάχθηκε να προβεί σε περαιτέρω ελέγχους.

Πηγή: econews

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ