Γιατροί: Διαβλητό το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Την ανησυχία τους για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αφού όπως υποστηρίζουν εμφανίζει πολλά σημεία διαβλητότητας εκφράζουν πρόεδροι και Δ.Σ. ιατρικών συλλόγων της χώρας ανάμεσά τους και της Λάρισας, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κ. Βλ. Σφυρόερα.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Αργολίδας και Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«Αναφορικά με το Δελτίο Τύπου της ΗΔΙΚΑ και με την “επίθεση” στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οφείλουμε να καταθέσουμε τις ακόλουθες εύλογες απορίες και διαπιστώσεις καθώς και τη δυσφορία μας για τη σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίσατε τις προειδοποιήσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την διαβλητότητα του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης:

1. Η ανακοίνωση του ΥΥΚΑ αναφέρει «παραβίαση του ηλεκτρονικού συστήματος με την καταχώρηση 1.500.000 πλαστών συνταγών, με συνακόλουθη βλάβη του συστήματος». Ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος αλλά και εσείς κάνετε λόγο για τα «συμφέροντα» που σαμποτάρουν το σύστημα, λασπολογώντας ασύστολα εις βάρους του ιατρικού σώματος, ενώ δηλώνετε δυσαρέσκεια με οποιαδήποτε «κακόβουλη επίθεση» στο «άψογα σχεδιασμένο» σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που ταλαιπωρεί ατέρμονα χιλιάδες ιατρούς και εκατομμύρια ασφαλισμένους σε καθημερινή βάση.

2. Η προσπάθεια μαζικής καταχώρησης συνταγών, σε καμία περίπτωση δεν μας πείθει, για τα σκοτεινά κίνητρα της επίθεσης. Ποιος θα μπορούσε να εξαργυρώσει το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της μεγαλειώδους συναλλαγής χωρίς να γίνει αντιληπτός;

3. Η ανακοίνωσή σας στο site του e-syntagografisi, αντιτίθεται σ’ αυτήν του υπουργείου, με την οποία, πληροφορούμαστε ότι πραγματοποιήθηκε «προσπάθεια ανεπιτυχούς επίθεσης, κατά τις ημέρες 6 και 7 Απριλίου. Για ποιο λόγο τότε, ζητήθηκε άμεση ανάκληση και αλλαγή κωδικών από τους χρήστες του συστήματος, για λόγους ασφαλείας;

4. Συστηματικά παραποιείτε την αλήθεια, διότι η προγραμματισμένη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 23-01-2012 αναβλήθηκε μετά από αίτημα του ΟΠΑΔ, την οποία και αποδεχτήκαμε οι συνυπογράφοντες Ιατρικοί Σύλλογοι, ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου να διορθωθούν τα προβλήματα ασφαλείας του συστήματος.

5. Από στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από διεθνείς πηγές (www.alexa.com), μεγάλη επισκεψιμότητα στο site του e-diagnosis προκύπτει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ήταν αναμενόμενο. Αντίθετα, στο site του e-syntagografisi, η μέγιστη πηγή επισκεψιμότητας του τελευταίου τριμήνου, προέρχεται από μικρή περιοχή (Ζωνιανά?) που δεν διαθέτει αντίστοιχο ιατρικό δυναμικό, που να δύναται να παράγει τέτοιο αποτέλεσμα. Εδώ τίθενται ερωτηματικά που α.  έπρεπε να έχετε εντοπίσει και που β. οφείλετε άμεσα να διερευνήσετε.

6. Ποια είναι τα εχέγγυα που δίνει η υπηρεσία σας, ότι το σύστημα παρέχει την ασφάλεια που απαιτείται για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μετά από μία τέτοια έκδηλη παραβίαση με αντίστοιχη επιφόρτιση του συστήματος, που έγινε αντιληπτή από όλους; Ποιες ήταν οι ενέργειες της ΗΔΙΚΑ μετά τη δικαστική διαμάχη, για την επιδιόρθωση και βελτίωση του συστήματος μέχρι σήμερα; Γιατί το σύστημα εξακολουθεί και παραμένει ευάλωτο μετά από τόσες επισημάνσεις μας, και γιατί διεξάγεται ένας εξαιρετικά δαπανηρός διαγωνισμός 25 εκ. ευρώ, χωρίς να παρέχεται από την υπηρεσία σας, οι αντίστοιχες ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας και ποιότητας διασφάλισης του συστήματος, όπως υποχρεούστε δια του Νόμου;

Οι υπογράφοντες Ιατρικοί Σύλλογοι επιφυλάσσονται να συνεχίσουν να ασκούν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να διαφυλάξουν ιατρούς & ασφαλισμένους αλλά και να προστατεύσουν το όλο εγχείρημα».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ