Τα Φυτά στα βουνά της Μεσογείου μεταναστεύουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα

Τα φυτά που εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μετανάστευσαν κατά 2,7 μ. ψηλότερα, μέσα σε μόλις 7 χρόνια, βρίσκονται στη νότια Ευρώπη, όπου το κλίμα είναι διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης…

Ερευνητές του University of Granada Department of Botanic έχουν συμμετάσχει σε μια διεθνή μελέτη η οποία επιβεβαίωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί τα φυτά να μεταναστεύουν σε μεγάλα υψόμετρα. Η μελέτη-που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science- ανέλυσε τις αλλαγές που υπήρξαν στα φυτά σε 66 κορυφές 17 ευρωπαϊκών οροσειρών, μεταξύ του 2001 και του 2008.

Στην Ιβηρική Χερσόνησο, επιλέχθηκαν τα Πυρηναία (Ordesa) και η Σιέρα Νεβάδα (Γρανάδα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα είδη υπό μελέτη είχαν μεταναστεύσει κατά μέσο όρο 2,7 μέτρα ψηλότερα.
«Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί τη χλωρίδα των Άλπεων να μεταναστεύει προς τα πάνω. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν απειλή για τα οικοσυστήματα των ψηλών βουνών μακροπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα “δηλώνουν οι συγγραφείς.

Στις ορεινές περιοχές της Μεσογείου (Σιέρα Νεβάδα, Κορσική, Κεντρικά Απέννινα και Κρήτη), η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί μείωση στην μέση ετήσια βροχόπτωση, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη ξηρασία το καλοκαίρι. Κατά συνέπεια, η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία αποτελούν απειλή για τα μοναδικά ενδημικά είδη.

Ο σκοπός της δράσης αυτής είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τις διακυμάνσεις του κλίματος και των ειδών στο πιο ευάλωτο περιβάλλον: την περιοχή της Μεσογείου.

Πηγή: Terra Daily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ